Hvad forårsager uremi?

Uremia er en medicinsk lidelse præget af overdreven affaldsprodukter og urinstof, som er et affaldsprodukt af urin, i blodet. Symptomer omfatter svaghed, øm i munden, hovedpine, opkastning, kvalme, tab af appetit, tab af energi og mental forvirring.

Der er en række årsager til uremi. Typisk opbygges urea i patientens blod som følge af ineffektivt opererende nyrer, hvilket normalt skyldes enten akut og kronisk nyresvigt. I begge tilfælde undlader de ineffektive nyrer at filtrere blodet passende, hvilket forårsager ubalance af elektrolytter.

Ud over problemer med nyrerne kan denne tilstand også skyldes bestemte livsstilsvalg og visse typer af traumer. En højprotein diæt eller stofbrug kan for eksempel forårsage uremi. Derudover kan en forøgelse af proteinnedbrud forekomme fra en infektion, kirurgi, kræft eller traume. Dette kan også føre til uremi, som det kan medføre gastrointestinal blødning. Hver af disse mulige årsager får leveren til at producere for store mængder urinstof, som kan forekomme i blodstrømmen.

Uremia kan også udvikle sig, fordi urea ikke hurtigt fjernes fra kroppen. Dette kan skyldes en blokering, der forhindrer urin i at forlade kroppen. Det kan også være et resultat af nedsat blodgennemstrømning i nyrerne, hvilket kan være forårsaget af hjertesvigt eller hypotension.

Uremia er en potentielt dødelig tilstand, der kræver øjeblikkelig behandling. Behandlingsmuligheder omfatter nyretransplantation, dialyse og andre behandlinger, der typisk er forbundet med nyresvigt. I nogle tilfælde kan denne tilstand lindres ved at foretage specifikke kostændringer eller ved ellers at eliminere den underliggende årsag til lidelsen. For eksempel kan blokering i urinvejene fjernes, eller patienten kan ændre sin diæt for at imødegå hypotensionen eller for at reducere det samlede proteinindtag.

Gennem ordentlig pleje og behandling, der tager fat på de bagvedliggende årsager, er det muligt at behandle lidelsen uden invasive teknikker. Hvis disse metoder fejler, kan invasive foranstaltninger være nødvendige for at redde patientens liv.