Hvad forårsager pludselig kortvarigt hukommelsestab?

Pludseligt kortvarigt hukommelsestab kan tilskrives faktorer som følelsesmæssigt eller fysisk traume, stress eller stofbrug. Mens de fleste mennesker oplever øjeblikkelig glemsomhed fra tid til anden, er hukommelsestabet anderledes, fordi det har en usædvanlig årsag. Selvom det ikke nødvendigvis er permanent i naturen, kan nedsat hukommelse være en meget frustrerende og livsændrende oplevelse.

Denne form for hukommelsestab er karakteriseret ved en pludselig manglende evne til at huske de seneste hændelser og ellers simple minder. En person med denne betingelse vil sandsynligvis huske begivenheder for længe siden, men kan ikke huske begivenheder, der umiddelbart gik forud for hende eller hans delvise hukommelsestab. Denne type forringet hukommelse betegnes også akut hukommelsestab, fordi det ikke er permanent og normalt er reversibelt.

Tegn på pludselige kortvarige hukommelsestab omfatter manglende evne til at huske de seneste begivenheder, kendte personer og kan endda inkludere en persons manglende evne til at huske personlige oplysninger om hans eller hendes eget liv. For eksempel er det ikke ualmindeligt, at en person, der lider af hjernestrauma, ikke husker, hvem hun eller han er, eller for en person, der genvinder en traumatisk hændelse, for ikke at kunne huske begivenhederne umiddelbart forud for hændelsen. Selv når disse fakta præsenteres for den lidende, kan han eller hun stadig ikke have evnen til at huske dem. Til sidst vender de specifikke minder om de foregående hændelser ofte tilbage, men nogle gange gør de det ikke.

Følelsesmæssige traumer, såsom misbrug eller ekstrem frygt, kan forårsage pludselige kortvarige hukommelsestab. Dette ses som sindets måde at beskytte psyken mod ubehagelige hændelser på, det ellers ikke er i stand til at klare. I en terapeutisk indstilling eller ved hypnose er der ofte hukommelser, der kan returnere som en person, der erhverver værktøjerne til selvstændigt at håndtere traumer.

Hjerne traume forårsaget af tilstande som et slagtilfælde, bevidsthedstab eller hjernerystelse kan også forårsage kortsigtet hukommelsestab. Det skyldes ofte utilstrækkelig ilt, der er nødvendig for optimal hjernefunktion. Da årsagen til traume behandles, kommer hukommelsen ofte tilbage.

Stress kan også forårsage nedsat hukommelse. Dette kan også skyldes, at personer under følelsesmæssig stress har tendens til at opleve sløvhed og søvnmønstre, hvilket bidrager til et kognitivt tilbagegang. Mens nært beslægtet med følelsesmæssigt traume, varierer denne type pludselige kortvarige hukommelsestab, idet det ofte undgås, mens et pludseligt følelsesmæssigt traume generelt ikke er under kontrol af sit offer. Det er når stress er lettet, at normale tilbagekaldelsesevner begynder at vende tilbage.

Narkotikarelateret hukommelsestab er også almindeligt. Ulovlige stoffer er almindeligt kendt for at forårsage nedsat hukommelse, men receptpligtige lægemidler kan også have samme virkning. Nogle undersøgelser tyder endog på, at pludselige hukommelsestab kan opleves af kræftpatienter, der gennemgår kemoterapibehandling.