Hvad forårsager forstørrede adenoider?

Adenoider er områder af lymfevæv fundet på bagsiden af ​​næsen og toppen af ​​halsen. I nogle mennesker, oftest børn, kan disse områder forstørres og forårsage øvre luftvejsproblemer. Lymfevæv er en del af immunsystemet. Det hjælper med at bekæmpe bakterier og vira, der forsøger at komme ind i kroppen. Når sådanne mikrober går ind i kroppen gennem munden og / eller næse, kan adenoiderne blive betændt, da de forsøger at bekæmpe infektion. Denne betændelse og enhver infektion, der resulterer på trods immunsystemets forsøg på at bekæmpe det, kan føre til forstørrede adenoider.

I tilfælde, hvor forstørrede adenoider er til stede uden infektion, menes det ofte, at der kan være en genetisk disponering for store eller problematiske adenoider. Nogle mennesker kan være født med en tendens til at have større end normale adenoider, eller adenoiderne kan svulme som reaktion på infektion. Hvis symptomerne er svære og varer længe, ​​kan det anbefales at indføre kirurgi for at fjerne dem.

Forstørrede adenoider kan forårsage en lang række symptomer, såsom snorken, prikken eller løbende næse, problemer med at trække vejret gennem næsen og problemer med at sove – eller de kan ikke forårsage nogen symptomer. Når symptomerne bliver generende nok til at se en sundhedsudbyder, vil han eller hun normalt kontrollere adenoiderne for at se om de er inficerede.

Hvis infektionen er forårsaget af bakterier, kan sundhedsudbyderen ordinere antibiotika for at hjælpe med at dræbe bakterierne og reducere inflammation i adenoidvævet. Ubehandlede, forstørrede adenoider forårsaget af infektion kan føre til sekundære problemer, såsom øre- eller bihuleinfektioner. I tilfælde hvor hævede adenoider ikke forårsager symptomer og kun kan bemærkes, f.eks. Ved en sundhedsudbyderes undersøgelse, kan man anbefale en ventetid til behandling.

Når forstørrede adenoider forårsager symptomer, der er alvorlige og varer længe, ​​kan det anbefales at tage operation for at fjerne dem. Kaldes en adenoidektomi, denne operation er undertiden kombineret med tonsil fjernelse eller tonsillectomy. Tonsillerne ligger lige under adenoiderne og er lavet af et lignende lymfevæv. De bliver ofte forstørret sammen med adenoiderne i tilfælde af infektion.

Hvis forstørrede adenoider ikke forårsager alvorlige symptomer og / eller eventuelle infektioner, der er relateret til dem, kan behandles effektivt, anbefaler mange sundhedsudbydere ofte at lade dem være på plads. Dette skyldes typisk, at adenoiderne i de fleste tilfælde bliver mindre og mindre, når folk bliver ældre. Når en person når voksenalderen, har adenoiderne normalt krympet til det punkt, at de sjældent forårsager problemer.