Hvad forårsager skader på peroneal nerve?

Peroneal nerve beskadigelse, hvor nerven leverer underbenet og foden erhverver en skade, kan skyldes kompression, fysisk traume, underliggende sygdom og kirurgi. Hos mennesker med denne type skader begrænser nerveskaden mobilitet i underben og fod. Dette kan føre til symptomer som fodfald, hvor tæerne trækker på jorden, og patienten har problemer med at bøje sig. Patienten kan også opleve snurre, følelsesløshed og smerte. Behandlingsmuligheder er tilgængelige for at håndtere skaden og adressere specifikke symptomer.

Denne anatomiske struktur forgrener sig fra næsen, en større nerve, der forsyner hele benet. Den peroneale nerve dukker op omkring knæet, indpakker benet til foden og spredes ud over foden. En patient har typisk kun skader på den ene side, og de kan starte med subtile symptomer som at slap eller trække foden, mens de går.

Kompression af peroneal nerve kan opstå, fordi folk bærer stramme støvler eller andre beklædningsgenstande, såvel som dårligt monterede beslag og støber. Nogle gange er kompression af nerven et resultat af degeneration i benet eller hævelse omkring knæet. Trykket spiser væk ved nervens myelinskede, hvilket gør det sværere at sende signaler. Fysisk traume, en anden kilde til peroneal nerve skader, kan omfatte brud, knuse skader på benet og skarpe slag. Nogle gange fører det til skader i fremtiden som følge af buildups af tryk inde i benet.

Underliggende sygdomme, herunder anoreksi, diabetes og medfødte tilstande, der vides at forårsage nerveskader, kan føre til peroneal nervebeskadigelse. Patienter med disse tilstande har en højere risiko for nerveskade, især i underekstremiteterne. En læge kan overvåge patienten for tidlige tegn og symptomer, så indgreb kan forekomme så hurtigt som muligt. Kirurgiske procedurer kan også udsætte patienter for risikoen for peroneal nerve skade. En kirurg kan ved et uheld skader nerven eller kunne forårsage irritation, der fører til ardannelse, med ortopædiske anordninger som skruer.

Nogle behandlingsmuligheder for peroneal nerve beskadigelse omfatter fysioterapi og bøjler for at forhindre kontrakturer af foden, smertebehandling for patienter, der oplever ubehag og steroider for at begrænse hævelse og betændelse. Kirurgi for at fjerne arede eller beskadigede dele af nerven er også tilgængelig for nogle patienter. Patienterne kan også få gavn af ergoterapi for at lære at bruge det skadede ben sikkert. Canes og hjælpemidler kan hjælpe patienter, som bliver ustabile som følge af dårlig motorstyring i det berørte ben.