Hvad er wellness tilskud?

Wellness tilskud er penge øremærket til programmer, der er beregnet til at fremme sund livsstil. Tilskudene tildeles ofte af et statsligt organ til arbejdsgivere, som derefter skal bruge pengene til at indføre virksomhedens wellness-programmer. Skolerne har også modtaget tilskud til at indarbejde lektioner om sund livsstil i læseplaner.

Forebyggelsesprogrammer, der er omfattet af wellness-tilskud, varierer afhængigt af finansieringsparametrene. Programfunktionerne kan fokusere på svindende fedme eller øget fysisk aktivitet. Andre tilskud kan målrette mod specifikke befolkningers sundhedsbehov, såsom diabetes, hjertesygdomme eller stress management uddannelse. Tilskud kan også finansiere generelle livsstilsprogrammer uden at fokusere på særlige forhold eller sundhedsmæssige bekymringer.

Nogle større virksomheder har længe tilbudt wellness-programmer, såsom rygestop eller rabat på gymmedlemmer, til deres arbejdstagere. Wellness tilskud er typisk rettet mod mindre virksomheder, kommuner eller skoler, der ikke har råd til at tilbyde sådanne programmer på egen hånd uden yderligere midler. Tilskudene kan hjælpe de ansatte med at få gavn af wellnessinitiativer uden at skulle skifte job.

Wellness-tilskud var et træk ved den amerikanske sundhedsreform lov, der blev vedtaget i 2010. Patientbeskyttelses- og overkommelige omsorgsloven indeholder en $ 200 millioner amerikanske dollar (USD) -beholdning over fem år til arbejdsprogrammet wellness-programmer, hvor pengeudbetalingen begynder i 2011. Loven er Ment at opmuntre virksomheder med færre end 100 ansatte til at starte wellness-initiativer. Støtteberettigede wellnessprogrammer omfatter sundhedsuddannelse og screening, programmer til ændring af usunde adfærd og skabelse af støttende arbejdsmiljøer. Fra og med 2014 giver loven også arbejdsgivere mulighed for at tilbyde rabatforsikring til arbejdstagere, der deltager i wellness-programmer, der er omfattet af tilskuddet.

Sundhedsreformloven er ikke første gang, den amerikanske regering har brugt wellness-tilskud. Andre initiativer omfatter Fællesskabsprogrammet til forebyggelse af arbejdsprogram i 2009. Administreret af US Department of Health and Human Services, tildelte forebyggelsesprogrammet $ 372 millioner USD til lokalsamfund i hele landet. Tilskudene finansieres fedmeforebyggelse, rygestop, fysiske fitnessprogrammer og ernæringsuddannelse.

Tilhængere af wellness tilskud hævder, at finansieringen tillader mindre virksomheder eller byer at tilbyde sunde livsstilsinitiativer til deres ansatte eller borgere. Tilhængere påpeger også, at wellness-programmer kan resultere i lavere sundhedsomkostninger og hjælpe virksomheder, der normalt leverer sygesikring til medarbejdere, sparer penge. Nogle kritikere siger, at wellness tilskud spilder offentlige penge, eller at regeringen ikke bør blande sig i personlige sundhedsbeslutninger foretaget af enkeltpersoner eller familier.