Hvad er tegn på en overdosis af clonidin?

En overdosis af clonidin er en medicinsk nødsituation, og symptomer udvikles normalt inden for to timer efter udsættelse for en overdosis af dette lægemiddel. Nogle af de mest almindelige tegn på overdosering af clonidin omfatter blodtryksændringer, døsighed eller en generel følelse af svaghed. Hjertefrekvensen kan falde, huden kan begynde at føle sig kold, og bevidsthedstab kan forekomme. En alvorlig overdosis kan resultere i anfald, hjerteskader eller endda død. En patient med en mistanke om overdosering med clonidin bør overføres til nærmeste lægeanlæg så hurtigt som muligt for at forhindre mulige livstruende komplikationer.

Blodtryksændringer er ofte et af de første tegn på en overdosis af clonidin. Forhøjede blodtryksændringer kan forårsage symptomer som sløret syn, hovedpine eller forvirring. Angst, brystsmerter og åndenød kan også forekomme som følge af alvorligt forhøjet blodtryk. Tegn på nedsatte blodtryksniveauer kan omfatte døsighed, lavt indånding eller en nedsat hjertefrekvens. En person med ekstremt lave blodtryksniveauer kan føle sig kold eller videregive pludselig.

Svaghed og døsighed kan forekomme hos dem, der lider af en overdosis af clonidin, selvom der ikke sker ændringer i blodtrykket. Normale reflekser kan være fraværende efter en overdosis, og patienten kan blive agiteret eller opleve svære humørsvingninger. Det kan blive svært for den berørte person at fokusere eller koncentrere sig og forårsage vanskeligheder med at forsøge at forklare symptomerne eller fortsætte en sammenhængende samtale.

Kramper eller kramper kan udvikle sig som følge af en overdosis af clonidin. Dette kan nogle gange føre til en potentielt dødelig type beslaglæggelse kendt som status epilepticus, en tilstand, der kræver øjeblikkelig lægehjælp. I alvorlige tilfælde kan patienten kortvis miste bevidstheden eller endda gå ind i koma. Uden ordentlig behandling kan en overdosis af clonidin være dødelig. Under et anfald svækkes evnen til at trække vejret, så et langvarigt anfald kan føre til permanent hjerneskade eller død.

Behandling af en overdosis af clonidin kræver normalt brug af en medicinsk procedure, der er kendt som en mavesaft til at pumpe medicinen fra kroppen. Aktiveret trækul kan gives til at absorbere medicinen, som ikke kan fjernes gennem maveskylling. Et lille kateter kendt som en IV er normalt indsat i en vene, så alle nødvendige væsker og medikamenter kan indføres direkte i blodbanen. I de mest ekstreme tilfælde kan støttesorg, såsom iltterapi, være nødvendig, indtil patientens tilstand er stabiliseret.