Hvad er symptomerne på knoglekræft?

Primær knoglekræft eller kræft, der stammer fra knogler, er relativt sjælden, men forekommer oftere hos børn end voksne. Imidlertid er kræft, som spredes eller metastasererer til knogle, meget mere almindeligt i alle aldre. Faktisk spredes nogle former for kræft normalt til knogle, såsom skjoldbruskkirtlen, prostata, lunge eller brystkræft. Hertil kommer, at mens kræft kan stamme fra eller spredes til noget ben, er arme og ben mest berørt. Hvor og hvordan sygdommen manifesterer, bestemmer generelt hvilke symptomer på knoglekræft der kan opstå.

I modsætning til andre kræftformer, der er specifikke for visse organer og er opkaldt som sådan ifølge dets placering i kroppen, er knoglekræft generelt henvist til som sarkomer. Der er dog tre forskellige typer af primære knoglercancer: chondrosarcoma, som normalt påvirker bøjlen i bækkenet, hofteforbindelsen eller skulderen; osteosarkom, som normalt forekommer i overarmen eller knæet, og Ewing sarkom, som typisk forekommer i Ben- eller nervevæv i ben, arme, bækken eller rygrad. Af disse er osteosarkom og Ewing sarkom mere tilbøjelige til at forekomme hos unge mellem 10 og 25 år. Chondrosarcoma findes derimod næsten udelukkende hos ældre patienter.

Desværre kan symptomer på knoglekræft ikke forekomme på en signifikant måde, før sygdommen er avanceret. Desuden udvikler mange typer af denne kræft langsomt over en længere periode, hvilket kan få patienten til at tildele hans eller hendes symptomer i stedet for en aldersrelateret tilstand, som for eksempel arthritis. Andre faktorer, der påvirker tegn på knoglekræft, er dens specifikke placering og tumorstørrelse.

Det mest almindeligt rapporterede symptom er generel smerte i det berørte knogle, som kan beskrives som kedeligt og smertefrit eller som en skarp og stabbende. Smerter kan også være intermitterende. Nogle gange kan en klump eller vækst komme ud af kræftstedet, der ikke ledsages af smerte. Desværre kan dette også ignoreres i den tro, at væksten kan være en cyste. Endelig er det ikke ualmindeligt, at en patient ikke overhovedet oplever nogen symptomer på knoglekræft.

Der kan dog være andre symptomer på knoglekræft, der kan forekomme andet end smerte. For det første kan uforklarlig hævelse af en lem eller ledd indikere, at en tumor er til stede. Nogle gange kan træthed, feber og uforklarligt vægttab forekomme. Desuden kan udseende af knogletumorer forårsage et overskydende niveau af calcium, der cirkulerer i blodbanen, hvilket kan fremkalde kvalme og udbrud af mental forvirring. Endelig kan den berørte knogle blive mere modtagelig for brud, hvilket kan forklare, hvorfor mange arm- og benbencancer opdages under undersøgelse af røntgenstråler taget efter et fald eller en skade.