Hvad er et bilateralt mammogram?

Et bilateralt mammogram er et screeningsværktøj, der bruges til at kontrollere for abnormiteter i brystvæv. Ved hjælp af røntgenstråler til at skabe et billede af hvert bryst, er denne type mammografi blevet et uvurderligt instrument ved tidlig opdagelse af brystkræft. Bilaterale mammogrammer, der giver unormale resultater, kræver ofte yderligere test. Der er risici forbundet med en bilateral mammografi, og disse bør diskuteres med en læge forud for planlægning af et mammografi.

Mammografi udføres regelmæssigt for at identificere ændringer i ens brystvæv. Rutinemæssig, eller screening, mammogrammer er normalt bilaterale, hvilket betyder at begge bryster undersøges. En kvindes første bilaterale mammografi bruges som hovedlinje, og efterfølgende mammogrammer fortolkes ud fra en sammenligning med den første test.

Selv om et bilateralt mammogram anses for afgørende for tidlig påvisning i kampen mod brystkræft, er det vigtigt at forstå, at der er nogle former for malignitet, som testen muligvis ikke opdager. For eksempel kan maligniteter, især meget små, skjult i tætte væv blive savnet af et screenings mammogram.

Siden 1950’erne er mammografi blevet brugt til at detektere brystkræft i de tidligste stadier. Anvendelsen af ​​elektromagnetisk stråling som anvendt under røntgenstråler har været en kilde til spekulation og debat i årtier, især når det drejer sig om mammografi. I løbet af årene har mammogrammet kommet langt. Raffinerede billeddannelsesmetoder, herunder anvendelse af specialfilm, der minimerer strålingseksponering, har reduceret en kvindes risiko for følgevirkninger i forbindelse med et bilateralt mammogram.

Et bilateralt mammogram kan identificere flere uregelmæssige tilstande i brystet. Atypiske og tætte væv, herunder masser, kan bede om yderligere test for at bestemme årsagen til unormaliteten. Kalsiumaflejringer, der ofte skyldes skade eller sygdom, kan også påvises. Eventuelle unormale resultater kræver yderligere diagnostisk afprøvning, såsom magnetisk resonansbilleddannelse (MRI), for at bestemme om tilstanden er godartet eller kræftfremkaldende.

Som med enhver røntgen kræver mammografi patienten at fjerne eventuelle genstande, som kan forhindre testen. Den enkelte får en kjole at bære og bedt om at fjerne alt tøj over taljen, herunder smykker. Kvinder opfordres også til at afholde sig fra at bruge personlige produkter, herunder lotion og visse deodoranter, før de testes. Det er muligt for nogle produktbestanddele at forstyrre billeddannelsesresultater.

Før administration af et bilateralt mammografi vil en laboratorietekniker normalt justere mammografimaskinen for at matche patientens højde. Placeret på en platform, der holder røntgenfilmen, komprimeres patientens bryst langsomt til platformen af ​​en plade. Når et billede er opnået, frigives pladen. Hvert bryst er afbildet uafhængigt. Hvis billedkvaliteten af ​​enten brystet bliver sat i tvivl, kan testen gentages.