Hvad forårsager hoved prikken?

En række forskellige ting kan få en person til at føle fornemmelsen af ​​hovedet prikkende, men den mest almindelige tendens til at være diabetes, migræne og forkølelse. I tilfælde af diabetes kan prikken være mere eller mindre konstant, og kommer ofte og går uden varsel som følge af den nerveskade, der normalt er en del af sygdommen. Med både migræne og luftvejsinfektioner er fornemmelsen dog meget midlertidig. Andre mulige årsager kan omfatte traumer eller hjerneskade og misbrug af visse lægemidler, og i begge disse tilfælde er symptomet normalt mere alvorligt, fordi det ofte angiver et permanent eller vedvarende problem med hjernevæv. De fleste eksperter anbefaler, at folk nævner enhver tingling til deres plejepersonale under regelmæssige check-ups, og få hjælp, når sensationen varer mere end et par dage ad gangen.

Hovedstikkende er ofte kendt medicinsk som hovedparæstesi. Paræstesi er generelt beskrevet som en pins og nål sensation, der også kan involvere følelser af krybende, brændende eller delvis følelsesløshed. Nerveskader er oftest årsagen til denne type fornemmelse, da nerveindfangning eller tryk kan forvirre eller forsinke signaler til og fra hjernen. Fornemmelser, der gentager eller er svært at håndtere, kan indikere forhold, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Diabetes er en af ​​de mest almindelige årsager til vedvarende hovedparæstesi, selv om det oftest forekommer hos patienter, der har levet med diabetes i mange år og ikke har kontrolleret deres blodsukkerniveau meget godt i løbet af den tid. Nogle autoimmune faktorer kan også bidrage til udviklingen af ​​nervesygdomme. De beskadigede nerver forårsaget af disse lidelser kan resultere i en prikkende, smertende eller brændende fornemmelse i visse områder af kroppen, herunder hovedet.

Mennesker, der lider af migrænehovedpine, kan også opleve denne slags prikken i mere vedvarende perioder. I de fleste tilfælde skyldes dette ændringer i blodgennemstrømning, der opstår under et migræneanfald. Eksperter er ikke helt sikre på, hvad der forårsager migrænehovedpine, men de fleste er enige om, at problemet er forankret i hjernekemi, og smerten, som patienter oplever, skyldes problemer med hjerne signaler. Resultatet er ofte en intens bankende eller smertefuld fornemmelse, der er koncentreret i en del af hovedet, og kan vare i flere dage. Tingling er ikke altid et symptom, men det kan være.

Væskeopbygning i hjernen kan også være skylden. I disse tilfælde kan lommer af blod eller cerebral væske blive fanget, normalt midlertidigt i hjernens indre kanaler, og nervesignaler til ansigt, hovedbund og nakke kan blive fanget eller klæbet i processen. Dette kan føre til følelser af følelsesløshed eller prikkeri, selvom det skal gå helt alene, hvis det ikke gøres, skifter eksperter normalt problematiske trykproblemer eller vækst, der kan forårsage, at ting går mere permanent forkert.

Tingling er også noget almindeligt, når folk får dårlige forkølelser og sinusinfektioner. I begge disse situationer kan luftpassagerne i overfladen blive betændt eller blokeret, og nerverne der tjener den pågældende region kan omfatte og forvirres. Congestion sætter ofte også pres på kraniale nerver. I de fleste tilfælde går sensationen væk alene, når en person genopretter sig.

Enhver form for traume eller skade kan også resultere i skader på en persons nerver, og i visse tilfælde kan dette også føre til følelser af følelsesløshed, især hvis nerverne er tæt på hovedet, såsom i nakken. Mennesker, der lider af whiplash eller skader, der involverer muskelbelastning i ansigt og hals, er ofte i fare, ligesom enhver der har lidt alvorlig hjernerystelse. Nerver kan også blive beskadiget på grund af en infektion i kroppen, som dog kan være sværere at identificere med det samme.

Hovedstikkende kan også opstå som en bivirkning af visse receptpligtige lægemidler. Hvis en patient oplever denne bivirkning, og det er besværligt, bør han straks søge lægehjælp, da prikken kan være tegn på en farlig reaktion. Plejepersonale beslutter ofte for at ændre medicinen eller reducere mængden, der tages for at se om det vil reducere fornemmelsen.

En række narkotika, især de i opiatfamilien, kan også være en årsag. I disse tilfælde er prikken normalt et resultat af langvarig nervebeskadigelse eller nerveafslutning. Dette er ikke altid farligt på kort sigt, men kan føre til temmelig store problemer, hvis de ikke behandles. Eliminering af disse lægemidler vil generelt stoppe problemet, men afhængigt af hvor længe en person har brugt stofferne, kan det tage måneder, hvis ikke år at fuldstændig reversere resultaterne.

Tingling, der kommer og går eller synes at være direkte forbundet med et andet problem som en forkølelse, er normalt ikke noget, som folk skal bekymre sig om, men de fleste eksperter anbefaler i det mindste at bemærke problemer og være opmærksomme på, hvor længe følelser af prikken varer . Plejeplejersker finder det ofte vigtigt at kende alle patienters sundhedshistorie, selv de detaljer, der ikke synes alt det relevante, for at give den mest omfattende pleje. Derudover skal enhver, der er bekymret for tingling eller bemærker, at problemet har varet i mere end et par dage, normalt blive evalueret for at udelukke eventuelle alvorlige forhold.