Hvad gør lymfesystemet?

Lymfesystemet er et netværk, der løber gennem hele kroppen, som har en række forskellige funktioner. Ser som en af ​​kroppens primære skibe med immunitet, er lymfets primære funktion at skabe immunceller. Systemet hjælper også med at transportere væsker væk fra vævet i kroppen, samt absorbere fedt og flytte det fedt til kredsløbssystemet.

Det er nemmest at tænke på lymfesystemet som at være på mange måder analogt med kredsløbssystemet. Begge er omfattende netværk af rør, der går næsten overalt i kroppen. Men hvor kredsløbssystemet bevæger blod rundt om kroppen, bevæger lymfesystemet en klar væske kendt som lymf i hele kroppen.

Lymfe er fuld af hvide blodlegemer, også kendt som lymfocytter, som er kroppens vigtigste redskaber i immunresponset. Når plasma frigives i væv for at hjælpe kroppen, er lymfekarrene hvor de i sidste ende dræner, så de kan transportere det væk fra vævet til brystkanalen, hvor det vender tilbage til kredsløbssystemet.

På et punkt langs kroppen inden i lymfesystemet er der små knuder, kendt som lymfeknuder. Disse lymfeknuder er fulde af hvide blodlegemer og fungerer som fartøjer til at filtrere fremmede stoffer. Når kroppen kæmper for sygdom, øges antallet af hvide blodlegemer dramatisk for at hjælpe med at bekæmpe viruset eller bakterierne, og de hvide blodlegemer samles i lymfeknuderne. Derfor kan lymfeknuderne svulme, når en person har en infektion. Der er hundreder af lymfeknuder fundet i hele kroppen, men de har tendens til at findes i store klynger i ljummen, brystet, halsen, maven og armhulerne.

I modsætning til hjertet for kredsløbssystemet er lymfesystemet ikke trykket af en muskel, og derfor løber lymfene ikke ved næsten samme hastighed. I stedet er strømmen af ​​lymf gennem systemet ret langsom, drevet af små ventiler, og den lille sammentrækning af musklerne omkring skeletet. Fordi det involverede tryk er så lille, er det faktisk ret nemt at hæmme lymfestrømmen i hele kroppen. Da resultaterne ikke er så drastiske som for eksempel at hæmme blodstrømmen, vil mange mennesker ikke straks mærke til en forandring. Selv iført meget stramt tøj i lange perioder kan det sænke lymfesystemet, hvilket resulterer i væskebolning, der normalt betegnes som ødem.

Der er en række forskellige medicinske tilstande, hvor lymfesystemet enten hæmmes eller virker forkert. Lymfom er måske den mest kendte af disse forhold, hvor systemet bliver kræft. Lymphedem er også ret almindeligt, med næsten 200 millioner mennesker, der lider af det på verdensplan. Lymphedem er normalt forårsaget enten af ​​en arvelig tilstand eller ved en form for traume til lymfeknuder, som f.eks. Efter strålebehandling eller kirurgi. Væske begynder at ophobes i et område, huden kan misfarve, og lemmerne kan blive ekstremt tunge og fulde af væske. Hvis det bliver ubehandlet, kan lymfødem blive elefantiasis, hvor huden tykkere stærkt og lemmer eller lokaliserede områder af kroppen bliver utroligt hævede.