Hvad er tegn på en overdosis af guaifenesin?

Guaifenesin er en form for slimhinde, hvilket betyder, at hovedfunktionen er at lindre trængsel i brystet ved at gøre slimet tyndere. Dette lægemiddel er ikke særlig farligt alene, selv i høje doser, hvor hovedsymptomet for en guaifenesin overdosis er opkastning. Det betyder, at de fleste mennesker med god generel sundhed ikke vil have langsigtede virkninger af en overdosis af guaifenesin, selv om de stadig skal ringe til deres læge eller giftkontor, der skal behandles. Dette lægemiddel kombineres imidlertid ofte med andre stoffer, herunder codein, alkohol og acetaminophen, som alle har skadelige virkninger, når patienterne overdoserer. Det betyder, at patienter skal få lægehjælp, hvis de føler sig døsige eller svimmel, har hovedpine eller bliver forvirrede, fordi de ellers kan udvikle mere alvorlige bivirkninger, der omfatter anfald og vejrtrækningsbesvær.

Denne medicin alene er ikke kendt for at være farlig for raske mennesker, selv om patienterne stadig rådes til at overholde den korrekte dosis. Det vigtigste symptom på en overdosis af guaifenesin er opkastning, fordi kroppen vil forsøge at slippe af med denne medicin, når der tages for meget på en gang. Patienterne skal kontakte deres læge for at få råd, hvis dette sker, fordi de kan blive bedt om at vente det, da kroppen slipper for overskydende eller at se en læge, så de kan blive hydreret via intravenøse væsker. Børn og ældre har en tendens til at blive dehydreret lettere end de fleste mennesker, så de vil sandsynligvis blive bedt om at se en læge for at få ekstra væsker som en sikkerhedsforanstaltning.

Selvom guaifenesin i sig selv ikke er særlig skadeligt, blandes det ofte med andre stoffer, som kan forårsage livstruende bivirkninger ved høje doser. For eksempel er guaifenesin ofte kombineret med alkohol til dannelse af hostesirup, i hvilket tilfælde patienter kan få alkoholforgiftning, når de overdoserer. Symptomer omfatter forvirring, langsom eller uregelmæssig vejrtrækning og opkastning. Døden kan opstå, når patienter ikke søger lægehjælp, hvorfor det er vigtigt at ringe til en læge eller giftcentral, når en overdosis mistænkes.

Et andet stof, der ofte kombineres med guaifenesin, er acetaminophen, fordi disse to stoffer kan virke sammen for at behandle brystet overbelastning, feber og hovedpine forårsaget af influenza og forkølelse. Patienter, der overdoserer denne type medicin, kan først lide af mavesmerter, opkastning og tab af appetit. De kan også føle sig forvirrede, svedige og svage. Hvis disse tegn på overdosering af acetaminophen og guaifenesin ikke behandles, kan patienter udvikle øvre mavesmerter, mørk urin og gul hud.

Endelig kan guaifenesin kombineres med codein for at behandle næsetilslutning og hoste forårsaget af allergi eller forkølelse. De mest typiske tegn på overdosering er træthed, hovedpine og tør mund. Mange patienter bemærker også klammende hud, opkastning og svimmelhed. Det kan blive vanskeligt at trække vejret, og nogle patienter mister bevidstheden eller har anfald, hvilket gør det afgørende at søge lægehjælp efter en overdosis af codein og guaifenesin.