Hvad er for- og ulemperne ved at bruge morfin til smerte?

Morfin er en kraftig smertestillende middel, men sammen med dens styrke kommer potentielt alvorlige bivirkninger, hvilket gør stoffet uegnet til almindelig brug. Den største ulempe ville være potentialet for narkotikamisbrug, og virkningerne af morfinoptagelsen er et andet negativt aspekt at overveje. På den anden side er den primære fordel ved at bruge morfin til smerte lægemidlets evne til at lindre og kontrollere intens fysisk lidelse, når andre alternativer fejler. Smertevirkningerne af morfin kan vælges af patienter, der lider af terminal sygdom, såsom kræft, hvor det potentielle problem med afhængighed er mindre vigtigt end at modtage effektiv smertelindring.

For dem med alvorlig sygdom eller traumatisk skade, der forårsager ekstrem smerte og ubehag, kan morfin være en behandlingsmulighed. Denne mulighed er imidlertid generelt forbeholdt patienter, hvis smerte ikke er lettet med andre lægemidler. Mange sundhedspersonale tøver med at ordinere morfin for smerte på grund af et potentiale for narkotikamisbrug. Morfinmishandling er ikke ualmindeligt for patienter, der har fået ordineret dette lægemiddel, og i nogle tilfælde fører dette misbrug til afhængighed.

Da det er et narkotisk stof, der dulmer en patients sanselige opfattelse, læger læger undertiden foreskriver morfin for smerte. Dette er imidlertid et kontroversielt spørgsmål blandt lægevirksomheden. Nogle sundhedspersonale mener, at ulemperne opvejer positive resultater og nægter at ordinere lægemidlet til deres patienter. Læger, der vælger at ordinere morfin til deres patienter, har generelt forsøgt andre lægemidler med ringe eller ingen succes. Når en patient lider af kraftig smerte, kan blodtryk og hjertefrekvens stige til farlige niveauer, mens morfin er kendt for at producere en rolig tilstand, der tæller denne tendens.

I de fleste tilfælde kan morfin administreres via en intravenøs (IV) dråbe eller morfinpiller. IV-dråbet administreres generelt af en uddannet læge, typisk på et hospital eller hospice eller hjemme under medicinsk vejledning. Selv når det er foreskrevet i pilleform, vil en afhængighed af dette lægemiddel forårsage alvorlige abstinenssymptomer.

Nogle af symptomerne på morfinoptagelse omfatter tremor, mareridt og nattesveder. Opkastning, ekstrem hovedpine og dehydrering er andre mulige problemer for personer, der forsøger at stoppe med at tage morfin for smerte. Øget hjertefrekvens og åndedrætsbesvær kan være andre bivirkninger fra morfinudtagning.

Selv når det ikke fører til afhængighed, kan brug af morfin til smerte forårsage uønskede bivirkninger som svimmelhed eller forvirring. Dette kan udgøre en risiko, især når en person kører en bil eller driver en eller anden type maskiner. I nogle tilfælde kan hallucinationer eller vrangforestillinger være en anden bivirkning ved at bruge dette narkotika.