Hvad er symptomerne på lave jernniveauer?

Jern er et element, der er afgørende for flere fysiologiske processer. Med lave jernniveauer kan kroppen ikke cirkulere ilt korrekt, hvilket ofte resulterer i svimmelhed, svaghed og træthed. Lav jernkoncentration kan også føre til unaturlig bleghed. Da jern bidrager til produktion af strukturelle proteiner, kan et lavt jernniveau også forårsage led- og mavesmerter.

Naturligt koncentreret i blodet som ferritin, er jern ansvarlig for farven på røde blodlegemer. Blodkar nær hudens overflade bidrager til udseendet af huden, så enhver ændring i jernniveauer kan direkte påvirke en persons hud. Følgelig indikerer bleghed eller pallor almindeligvis et lavt jernniveau. Øjnene kan udvikle en blålig tone, mens tandkød og andre dele af munden kan blive lettere.

En række fysiologiske processer kræver jern. Enzymproduktion og syntese, muskelbevægelse og iltfordeling er nogle af disse funktioner, der har tendens til at lide af lave jernniveauer. For eksempel, når produktionen af ​​cytokrom, enzymet der er ansvarlig for at producere energi, sænkes på grund af lavere end normale jernniveauer, kan en person opleve lethed, lavt energi og tab af appetit.

Jern er en vigtig komponent i iltcirkulationen. Utilstrækkelige jernniveauer hæmmer iltfordeling, hvilket fører til åndenød og svimmelhed. På samme måde, når ikke nok ilt er fordelt til musklerne, kan resultatet være muskel træthed, svaghed, nedsat koordinering og natkramper.

Strukturelle proteiner som kollagen og elastin hjælper med at bevare organernes og bindevævets form og elasticitet. Kroppen kan ikke producere tilstrækkelige mængder af disse proteiner, når jernniveauerne er lave. Dette fører til symptomer såsom ledsmerter, hævelse i anklerne og mavesmerter. Desuden kan lave jernniveauer også føre til nedsat appetit, skøre negle, hårtab og forstoppelse.

Tilstedeværelsen af ​​flere af disse symptomer kan være et resultat af anæmi eller andre blodmangel. Man bør overveje at konsultere en læge, hvis nogle af de mere alvorlige symptomer fortsætter i længere tid. Normalt er en simpel blodprøve tilstrækkelig til at diagnosticere eventuelle jernrelaterede blodmangel.

Kvinder og børn er mest udsatte for jernmangel. Kvinder er sårbare på grund af blodtab fra menstruation. Spidsen i hormonniveauer under menstruation kan også føre til lave jernniveauer, da jern normalt forbruges, når hormoner produceres. Børn er derimod udsatte for jernmangel på grund af en usund eller malkende rig diæt. En malkende rig kost bidrager til lavere end normalt jernniveauer, fordi mejeriprodukter er relativt fattige i jern.