Hvad er hjernen infarkt?

Alle organerne i kroppen kræver en tilstrækkelig mængde blodgennemstrømning for at fungere korrekt og forblive i god stand. Når et organ er berøvet blod af en blokeret eller beskadiget arterie, kan vævene dø, hvilket får organet til at svigte eller lide permanent skade. Et hjerneinfarkt er, når hjernen forhindres i at modtage blod, hvilket fører til vævsskade, slagtilfælde og mulig dødsfald.

Der er to typer hjerneinfarkt, baseret på hvor skaden opstår. Et hjerneinfarkt opstår, når hjernebarken sultes af blod på grund af beskadigelse af carotidarterierne. Den nederste del af hjernen modtager det meste af sit blod fra hvirvelarterier, hvilket fører til et hjerneinfarkt, når blodforsyningen afkøles. Begge typer infarkt kan føre til alvorlige komplikationer såsom hjerneskade eller endog død.

Et hjerneinfarkt vil ofte have umiddelbare symptomer i overensstemmelse med et slagtilfælde. Motorisk dygtighed, svimmelhed, følelsesløshed eller lammelse kan forekomme. Nogle patienter kan miste syn eller begynde at se dobbelt, og det kan have svært ved at tale tydeligt. Pludselige hovedpine, kvalme eller opkastning kan også være tegn på et infarkt i hjernen. Enhver, der vides at være i fare for et slagtilfælde, bør behandles med hurtig lægehjælp, hvis der opstår symptomer. Umiddelbar behandling kan redde liv eller forhindre alvorlig skade, selv om tilstanden i nogle tilfælde simpelthen ikke kan behandles hurtigt nok til at redde en patient.

Fordi blokerede arterier er en vigtig bidragende faktor for slagtilfælde eller infarkt, kan folk, der ryger eller har højt kolesteroltal, anses for at være høj risiko for tilstanden. Mennesker med medicinske tilstande eller på medicin, der kan forårsage blodpropper, kan også have en højere risiko for hjerneinfarkt. Nogle nylige undersøgelser har også vist, at patienter med søvnapnø eller kronisk snorkenproblemer også kan være i fare.

Da arteriefunktionen typisk falder med alderen, anses de ældre for størstedelen af ​​risikoen for hjerneinfarkt. Men tilstanden kan opstå i enhver alder, og det er også forbundet med infantil eller føtal hjerneskader. Da ikke alle typer infarkt er symptomatiske eller forekommer pludseligt, kan selv sunde voksne have et stigende infarkt og være uvidende om det. Et symptomfrit “tavsinfarkt” kan være lige så alvorligt som et infarkt med pludselig udseende og kan være vanskeligere at diagnosticere på grund af manglende symptomer.

Langtidseffekter og prognose kan afhænge af alvorligheden af ​​skaden og hvor hurtigt tilstanden behandles. Lægemiddelbehandling kan være tilgængelig for at øge blodgennemstrømningen til det berørte område og fjerne blokerede arterier. Som med mange forhold synes indledende behandling så tidligt som muligt at være en nøglefaktor i vellykket opsving.