Hvad kan jeg forvente efter spiserørkirurgi?

Spiserørkirurgi kan afsluttes for at behandle en række sygdomme og tilstande. Erfaringen efter operationen varierer afhængigt af årsagen til behandling og den type operation, der udføres. Kirurgier til behandling af gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) er ofte laproskopiske, mens procedurer til fjernelse af kræftvæv kan fjerne store dele af væv eller hele spiserøret. Jo mere invasive og omfattende operationen, desto længere og vanskeligere er genoprettelsesprocessen.

En procedure til fjernelse af kræftvæv er den mest invasive spiserørkirurgi. Hvis hele spiserøret fjernes, vil en ny blive bygget ud af maven eller andet fordøjelsesvæv. Denne komplicerede procedure tager flere timer at fuldføre. Hvis du har denne operation, kan du forvente at forblive på hospitalet i flere uger under den oprindelige opsving. Når du har forladt hospitalet, kan det tage op til tre måneder at få fuld tilbagesendelse.

På hospitalet kan du forvente at vågne op i en kirurgisk intensiv afdeling (SICU). Der vil du blive forbundet til hjerte- og iltmonitorer og nøje observeret for unormale reaktioner på operationen. Opholdet på SICU varer normalt en eller to dage, indtil din tilstand er stabiliseret nok til at du vender tilbage til en almindelig hospitalsenhed.

Under dit hospital ophold efter spiserørkirurgi, vil du sandsynligvis have rør og katetre placeret i din krop for at hjælpe med at regulere din fodring og udskillelse. Et nasogastrisk (NG) rør placeres i din mave via din næse. Dette rør hjælper med at beskytte din mave, spiserøret og tarmene mod oppustethed under genopretning. NG-røret forbliver på plads i syv til ti dage, i hvilket tidsrum vil du blive fodret via et jejunostomi-rør (J-rør), der aflejrer næringsstoffer i tyndtarmen. Du kan også have et brystrør, et brystdræne og et urinkateter.

Da din spiserør helbreder langsomt efter operationen, vil du ikke være i stand til at spise fast mad i nogen tid. Når NG-røret er fjernet, kan du placeres på en flydende kost, hvis du er i stand til at sluge efterfulgt af en blød mad kost. For at supplere din fødeindtagelse vil J-røret holdes på plads i de første par måneder med opsving fra spiserørkirurgi.

Du vil også opleve smerter efter at dele af din spiserør er blevet fjernet til behandling af kræft. Mens du er på hospitalet, kan du have en knap til at skubbe, der leverer analgetisk medicin, eller smertestillende medicin kan indsættes i din J-tube. I nogle tilfælde kan en læge foreslå en epidural for at blokere smertefornemmelser. Sørg for at kommunikere dine smerterelaterede behov til dit læge og samtidig genoprette fra spiserørkirurgi, da der ikke er nogen måde at overvåge smerteoplevelsen.

Du bliver bedt om at gøre fysisk aktivitet for at hjælpe din krop til at styrke og genvinde. Du må muligvis øve vejrtrækninger for at holde lungerne i deres maksimale kapacitet. Det kan være ubehageligt at hoste op sekretioner, men det er nødvendigt at holde lungerne sunde efter spiserørkirurgi. Deres sygeplejersker kan også anbefale, at du går ud af sengen og går regelmæssigt rundt om din genindvindingsenhed.

Mindre kræftoperationer og procedurer til at korrigere GERD har en meget kortere restitutionstid, fordi de sædvanligvis udføres ved hjælp af laparoskopiske teknikker. Sygehusopholdet efter operationen er normalt kun en eller to dage, og det samlede opsving tager to til tre uger. Hvis dette er den type spiserørkirurgi, du har, vil du sandsynligvis ikke have et J-rør eller et NG-rør, men vil kun kunne spise bløde fødevarer under genopretningen. Ca. ni ud af ti mennesker er lettet for GERD symptomer efter denne operation.