Hvad forårsager fælles hævelse?

Fælles hævelse opstår, når væske opbygges i området omkring en ledd. Der er mange forskellige ting, der forårsager dette, hvoraf mange også fører til stivhed, ubehag og direkte smerte. En af de mest almindelige årsager til fælles hævelse er gigt. Ud over hævelse kan du opleve ledsmerter, stivhed, rød hud omkring de ramte led og vanskeligheder med at flytte leddet, hvis du har gigt. Tilstanden opstår, når brusk omkring en led bryder sammen og gør det muligt for knoglerne at gnide sammen.

Gigt er en anden tilstand, der kan forårsage hævelse. Med denne tilstand begynder symptomerne pludseligt og forekommer ofte midt om natten, den berørte person har typisk ingen advarsel om, at et angreb af gigt er ved at begynde. Ud over hævede ledd indbefatter symptomer på gigt rødme omkring de ramte led og smerter. Den intense smerte varer typisk i så lidt som fem dage eller så mange som 10 dage, hvis de ikke behandles. Gigt påvirker oftest leddet i storåen, men det kan også forårsage kaos på leddene i fødder, ankler og knæ; hånd- og håndleddet kan også blive påvirket.

Sommetider kan infektioner, der kan være virale, bakterielle eller svampe i naturen, forårsage hævelse. For eksempel kan en sjælden svampeinfektion kaldet blastomycose forårsage hævelse såvel som generel ubehag, hoste, åndenød, feber, træthed, ledstivhed, hudlæsioner og udslæt, brystsmerter og en række andre symptomer. Denne infektion kan være dødelig, hvis den ikke behandles.

Septisk arthritis forårsager fælles hævelse, men forårsages af bakterier. Dens andre symptomer omfatter intens ledsmerter, rødme, lavgradig feber og en manglende evne til at bevæge den del af kroppen, der huser den ramte led. Med antibiotikabehandling er chancerne for genopretning fra denne tilstand gode. Hvis tilstanden får lov til at forværre uden behandling, kan det berørte led dog være permanent beskadiget.

Reumatoid arthritis er en anden almindelig årsag til hævede led. Denne alvorlige autoimmune tilstand er præget af et immunsystem, der angriber sunde legemsvæv. Det rammer typisk mennesker, der er mellem 25 og 55 og findes hovedsageligt hos kvinder. Ingen er sikker på den nøjagtige årsag til denne form for arthritis, men gener og infektioner har begge været impliceret. Hormoner kan også spille en rolle.

Udover fælles hævelse kan en person med denne tilstand opleve appetitab, lavgradig feber, begrænset bevægelse, rødme og betændelse i huden, hævede kirtler og følelsesløshed. En person med reumatoid arthritis kan også have øjne, der kløer, brænder eller siver udladning. Symptomer omfatter også anæmi og alvorligt beskadigede eller endda ødelagte led. En person med denne sygdom vil have brug for behandling for hele sit liv, og den gennemsnitlige levetid for en person med denne sygdom kan forkortes med flere år.

Nogle gange kan en skade, som en brudt knogle, forårsage hævelse. Hvis hævelsen skyldes andet end en mindre skade, skal du straks søge lægehjælp. Hvis du ikke har en åbenbar skade, eller hvis din skade er mild, skal du kontakte din læge, hvis hævelsen varer længere end en uge, eller det berørte led er rødt og varmt. Ring altid til din læge, hvis din fælles hævelse ledsages af feber eller kuldegysninger. Ligeledes søge omgående lægehjælp, hvis din led er punkteret.