Hvad er symptomerne på ammoniakforgiftning?

Selvom ammoniak er et kemikalie, der forekommer naturligt i miljøet og i vores egne kroppe, er det muligt at opleve ammoniakforgiftning, især hvis en person udsættes for koncentrerede mængder ammoniak. For eksempel findes ammoniak i produkter som gødningsstoffer, ildelugtende salte, rengøringsmidler og til fremstilling af farvestoffer, plast og stoffer. Symptomer på ammoniakforgiftning kan være vidtrækkende, og hvis de bliver ubehandlede, kan de resultere i døden. Brystet og lungerne påvirkes primært, ligesom halsen, munden, ørerne og øjnene. I nogle tilfælde kan det forgiftede individ have forandringer i hendes puls, opleve rastløshed eller måske falde ubevidst, og nogle mennesker oplever også mavesmerter, opkastninger og kemiske forbrændinger.

Ved indånding eller indtagelse vil ammoniak påvirke brystet og lungerne. En person kan opleve brændende og alvorlig tæthed i brystet, hvilket kan medføre vejrtrækning og problemer med vejrtrækning. Hoste kan opstå, når ammoniakkoncentrationen er lavere, når den inhaleres eller indtages. Denne form for forgiftning forårsager alvorlig skade på lungerne, fordi det bryder ned lungevæv, forhindrer dannelsen af ​​beskyttende slim og ødelægger cilia, der streger lungerne.

Hals, mund, næse, ører og øjne kan også påvirkes af ammoniakforgiftning. Ofte vil personen opleve brændende og alvorlig rive i øjnene. Hvis ubehandlet lades, kan linsen og hornhinden blive beskadiget og forårsage blindhed. Derudover kan personen opleve brænding og hævelse i munden, halsen og læberne. Hovedårsagen til brændingen er en kemisk forbrænding forårsaget af ammoniak.

Et skjult symptom på ammoniakforgiftning omfatter problemer med hjertet. Mange mennesker oplever en stigning eller nedsættelse af deres pulsfrekvenser. Denne pludselige hævning eller fald er ofte alvorlig og kan i nogle tilfælde føre til stød.

Et af de mere synlige symptomer på ammoniakforgiftning ses gennem huden. Hvis en persons hud kommer i kontakt med ammoniak, kan de opleve kemisk forbrænding. Brænden kan forekomme overfladisk i starten, men da ammoniak bryder ned væv, kan det faktisk være en dyb vævsforbrænding.

Medicinsk pleje er afgørende for behandling af ammoniakforgiftning. Der er ingen specifik form for behandling for forgiftningen, men symptomerne kan lindres med hurtig og effektiv pleje. Hvis ammoniak ikke vaskes væk fra det berørte område straks, kan det vise sig livstruende for den enkelte.