Hvad er en voldsramte mand?

Når mange af os hører ordene “vold i hjemmet”, antager vi automatisk, at offeret ville være en kvinde og angriberen ville være en mand. Tross alt er mænd traditionelt set betragtet som de mere aggressive af de to køn, og ofrene for de fleste huslige misbrugssituationer er faktisk kvinder. Men et overraskende antal voldsepisoder i hjemmet involverer kvinder som aggressorer og skaber en ny kategori af offer, kendt som den voldsramte mand. En misbrugt mand lider det samme følelsesmæssige, verbale og fysiske overgreb som en voldsramt kone, men er mindre tilbøjelige til at rapportere disse forbrydelser til myndighederne.

Forholdet mellem en voldsramte mand og hans voldsomme ægtefælle kan være meget kompleks. Manden anvender ofte den samme defensive taktik som en voldsramt kone, herunder benægtelse, tilbagetrækning og frakobling. Skammen om at eje til en ægtefælles misbrugsadfærd kan få en mand til at forsvare hende om andre. Nogle undskyldninger kan være at hans egne handlinger udløste hendes voldelige reaktion, eller hun reagerer kun på postnatal stress. Nægtelse kan være en stærk coping mekanisme for mænd i denne situation, især hvis de frygter ideen om at have meningsfuldt diskussioner med deres voldelige ægtefæller.

Et andet kendetegn for mænd i denne situation er tendensen til at afbryde forbindelsen fra egne problemer. En voldsramte mand vil ofte bruge mere og mere tid på arbejde eller tage en hobby uden for hjemmet. For at undgå potentielle konflikter kan han beslutte at sove i familiebilen eller tilbringe hans vågne timer i en privat hems eller et kontor. En voldelig ægtefælle kan også være fornærmende over for børn, enten i form af fysiske angreb eller overdreven straf for mindre overtrædelser. En voldsramte mand kunne forblive i det voldelige hjem strengt for at beskytte sine børn mod yderligere misbrug.

En voldsramte mand kan også finde det vanskeligt at forfølge retsmidler mod en misbrugt ægtefælle. En række stater har loven om vold i hjemmet, der kræver, at retshåndhævende myndigheder anholder mindst en af ​​stridsmændene, hvis fysiske skader er synlige. En mishandlet mand kan have været offer for alvorligt mentalt og følelsesmæssigt misbrug i flere timer, men en defensiv klap kunne tippe balancen i den misbrugte ægtefælles fordel. Håndhævelse af en midlertidig tilbageholdelsesordre mod en voldelig kone kan også blive problematisk for en mand, især hvis børn er involveret.

Der er en række støttegrupper dedikeret til lider af “voldsomme mand syndrom.” Disse grupper giver også online information til mænd, der måske vil bryde væk fra et voldeligt forhold, men frygter efterfølgen. Nogle undersøgelser tyder på, at over 800.000 mænd bliver ofre for vold i hjemmet hvert år, men kun en brøkdel rapporterer mishandlingen til myndighederne. Mange mænd frygter den sociale stigma for at indrømme, at de var magtesløse mod en voldelig ægtefælle eller tabet af meningsfuld tid brugt med deres børn efter en skilsmisse.