Hvad forårsager små røde blodlegemer?

Røde blodlegemer, også kaldet erythrocytter, bærer ilt fra lungerne gennem hele kroppen ved hjælp af kredsløbssystemet. Forskellige medicinske tilstande kan påvirke disse celler og forårsage små røde blodlegemer, forstørrede røde blodlegemer og påvirker også deres form og farve. Den mest almindelige årsag til små celler er jernmangelanæmi, som normalt skyldes utilstrækkeligt jernindtag, overdreven blødning eller problemer med jernabsorption. Det medicinske udtryk, der anvendes, når det er forårsaget af anæmi, er mikrocytisk anæmi, og behandlingen varierer afhængigt af den bagvedliggende årsag. Der er også nogle sjældne blodforstyrrelser, der kan forårsage små røde blodlegemer, såsom spherocytose, forskellige former for thalassæmi og sideroblastisk anæmi.

Anæmi og andre blodforstyrrelser diagnosticeres ofte ved hjælp af et komplet blodtal eller CBC. Denne blodprøve undersøger de røde blodlegemer i detaljer ved hjælp af flere røde blodlegemindekser. For eksempel er antallet af blodlegemer og variationen i deres størrelse noteret. For at sikre korrekt diagnose og behandling er det vigtigt at konsultere en læge, hvis en blodprøve viser små røde blodlegemer.

Jernmangelanæmi skyldes sædvanligvis mangel på jern i kosten, ved blodtab, f.eks. Fra mavesår eller fødsel, eller ved dårlig jernabsorption, nogle gange forårsaget af intestinale lidelser som Crohns sygdom eller cøliaki. Manglende jern forårsager færre røde blodlegemer, og de dannede celler er små og blegte på grund af manglen på hæmoglobin. Hæmoglobin er, hvad der giver røde blodlegemer deres farve, og det gør også dem i stand til at bære ilt. Jern er afgørende for dannelsen af ​​hæmoglobin. Den mest almindelige behandling for jernmangelanæmi er jerntilskud, men andre medicin er undertiden nødvendige for at behandle årsagen.

Andre blodproblemer kan også forårsage små røde blodlegemer, selvom disse forhold er sjældne. Et eksempel er sideroblastisk anæmi, som ikke skyldes mangel på jern, men af ​​problemer med kroppens hæmoglobinproduktion, hvilket resulterer i færre røde blodlegemer, der er små i størrelse og svagt farve. Spherocytose er en anden sjælden genetisk blodforstyrrelse, der forårsager, at røde blodlegemer er små såvel som unormale i form. Forskellige former for thalassæmi, der undertiden hedder Cooleys anæmi, kan også forårsage små, blegede og skrøbelige røde blodlegemer. Thalassemier er normalt arvet og varierer i sværhedsgrad.