Hvad forårsager protein i urinen?

Protein i urinen skyldes enten overskydende protein i kroppen eller nedsat nyrefunktion. Denne tilstand, kaldet proteinuri, er normalt kortlivet og godartet. I andre mere alvorlige tilfælde kan forhøjede urinproteiniveauer være tegn på farlige medicinske tilstande.

Enhver betydelig belastning på kroppen kan resultere i en midlertidig forøgelse af indholdet af protein i urinen. Under øvelse frigives protein til musklerne i blodbanen. Selv helt sunde nyrer kan ofte ikke filtrere alt dette overskydende protein, og nogle er tabt i urinen. En lignende proces forekommer hos personer, der udsættes for ekstreme temperaturer eller under følelsesmæssig stress. Disse forhøjede proteinniveauer er midlertidige og relativt harmløse.

Midlertidige overskridelser af protein i urinen kan også skyldes visse lægemidler. Antibiotika, herunder penicillin, oxacillin og methicillin, kan lejlighedsvis gøre nyrer mindre effektive. Derudover kan mange lægemidler, der anvendes til behandling af nyre- og blæreinfektioner, forårsage ændringer i nyrefunktionen. Lejlighedsvis brug af disse lægemidler er generelt ret sikkert for patienter, der har sunde nyrer. Patienter, der vil tage disse lægemidler i længere tid, kan kræve periodisk test af nyrefunktioner.

Et kronisk højt proteinindhold i urinen er generelt et tegn på underliggende sundhedsspørgsmål. I disse tilfælde er nyresundhed naturligvis det første undersøgelsesområde. Ofte er meget behandlingsbetingelser som nyre- og blæreinfektioner de skyldige.

Tilstedeværelsen af ​​cyster på eller i nyrerne kan også føre til øget urinprotein. Ofte er disse enkle cyster uden specifikke årsager. Sjældent kræver disse cyster kirurgisk indgreb. I nogle tilfælde kan nyr cyster imidlertid være forårsaget af alvorlige genetiske tilstande som polycystisk nyresygdom eller medullær cystisk nyresygdom. Disse forhold forårsager flere gentagne cyster og fører ofte til væsentlig nyrebeskadigelse.

Mange sygdomme kan føre til nyreskade og kronisk nyresvigt. Diabetisk nyreskade er blandt de mest almindelige årsager, men højt blodtryk kan også ofte være en faktor. Amyloidose, en tilstand, hvor overskydende proteiner produceres af kroppen, kan overarbejde og følgelig skade nyrerne. Derudover kan de fleste kræftformer, der stammer fra urinsystemet, også føre til nyreskade.

Hos gravide kan protein i urinen være en indikator for præeklampsi. Denne tilstand kan medføre, at blodtrykket stiger til et niveau, der truer både mor og baby. Maternal slagtilfælde og beslaglæggelse aktivitet er mulig som præeclampsia skrider frem. Problemer under arbejdskraft og levering er også sandsynlige.