Hvad forårsager prikkende læber?

Stikkende læber kan være et symptom på allergier, infektioner, ubalancer i blodkemi og neurologiske problemer. Nummenhed, prikking, varme og andre ulige følelser i læberne er symptomer, snarere end uafhængige forhold, og det er vigtigt at se en læge til evaluering. Lægen kan foretage en undersøgelse, anbefale diagnostiske tests og udvikle en forklaring. Når lægen afgør årsagen, kan den behandles og prikken skal løses.

En meget almindelig grund til at opleve prikkende læber er fødevareallergi. Læberne er følsomme, og når folk bruger fødevarer, de er allergiske over for, kan læberne være de første advarselsskilte. Hvis læberne bliver tingly eller puffy, skal folk notere sig de fødevarer, de har for nylig forbrugt. Allergier kan variere i sværhedsgrad, og nogle gange er fødevareallergier begrænset til noget mildt ubehag omkring læber og mund. I andre tilfælde kan prikken blive fulgt med mere alvorlige allergi symptomer som lukning af luftveje og udslæt.

Infektioner, især med herpes, kan også forårsage prikkende læber. Mennesker med herpes mærker ofte tinning kort før et udbrud, og andre former for virale, bakterielle og svampeinfektioner i munden kan også forårsage tinning. Læberne kan også være kløende. Andre tegn på infektion, som læsioner, misfarvninger og stærke lugte kan udvikle sig, da den infektiøse organisme får fodfæste.

Blodkemi kan også spille en rolle, især i tilfælde af ændringer i calciumniveauer. Stikkende læber kan være tegn på hormonelle ubalancer. Neurologiske problemer som skader på ansigtsnervene kan også forårsage tilstanden. En anden potentiel synder er Raynauds fænomen, hvor blodkarrene spænder som reaktion på kulde. Kramperne begrænser blodstrømmen, hvilket forårsager prikking, følelsesløshed og ubehag. Personer udsat for ekstrem kulde kan opleve læbning uden at have nogen underliggende patologi, da deres krop reagerer på kulden.

Nogle gange udvikler folk prikkende læber under et panikanfald. I panikanfald udvikler kroppen oversvømmelser med hormoner som et fly eller kamprespons. Det er almindeligt at opleve følelsesløshed, prikkende og andre unormale fornemmelser i ekstremiteterne. Patienten kan også føle sig svag, svimmel eller klammende. De fysiske symptomer på et panikanfald kan være ret alvorlige og kan deaktivere for nogle patienter, hvilket gør det vigtigt at finde ud af, hvorfor en person oplever sådanne angreb. Medikamenter er tilgængelige for at tage fat på panikangrebene, når de opstår, og patienter kan også bruge terapi til at undersøge de bagvedliggende årsager og udvikle coping færdigheder for at forhindre fremtidige angreb.