Hvad forårsager pottsygdom?

Pott’s sygdom, som også er kendt som Pott’s karies, Davids sygdom og Potts krumning, er en medicinsk tilstand af rygsøjlen. Personer, der lider af denne tilstand, oplever typisk rygsmerter, nattesved, feber, vægttab og anoreksi. De kan også udvikle en spinalmasse, hvilket resulterer i prikken, følelsesløshed eller en generel svaghed i benmusklene. Ofte får smerten i forbindelse med sygdommen den lidende til at gå i en opretstående og stiv position.

Denne tilstand er forårsaget, når hvirvlerne bliver bløde og falder sammen, da knoglen ødelægges, hvilket typisk skyldes Mycobacterium tuberculosis. Som følge heraf udvikler personen ofte kyphosis, en udpræget krumning i overkroppen, der resulterer i en hakkebage. Dette kaldes ofte Potts krumning. I nogle tilfælde kan en person også udvikle lammelse, der betegnes som Potts paraplegi, når rygmarven bliver påvirket af krumningen.

En person med Potts sygdom kan opleve yderligere komplikationer som følge af krumningen. For eksempel kan en infektion lettere spredes fra det paravertebrale væv, hvilket kan forårsage abscesser at forekomme. Uanset de komplikationer, der kan opstå, er sygdommen typisk langsom spredning og kan vare i måneder eller år.

En person, der er blevet diagnosticeret med denne sygdom, kan have en række behandlingsmuligheder. Han eller hun må bruge smertestillende midler og antituberkuløse lægemidler for at få infektionen under kontrol. Det kan også være nødvendigt at immobilisere området af rygsøjlen, der er berørt af sygdommen, eller personen skal muligvis gennemgå kirurgi for at kunne dræne eventuelle abscesser, der kan have dannet eller for at stabilisere rygsøjlen.

Da Pott’s sygdom er forårsaget af en bakteriel infektion, er forebyggelse mulig ved korrekt kontrol. Den bedste metode til forebyggelse af sygdommen er at reducere eller eliminere spredning af tuberkulose. Desuden er testning af disse bakterier en vigtig forebyggende foranstaltning, da de, der er positive for renset proteinderivat (PPD), kan tage medicin for at forhindre sygdommen i at udvikle sig. En tuberkulin hudprøve er den mest almindelige metode til screening for infektion, selv om blodprøver, knoglescanning, knoglebiopsier og røntgenbilleder også kan bruges til at bekræfte sygdommen.