Hvad forårsager et galdeblæreangreb?

Et galdeblæreangreb opstår, når galsten er dannet i galdeblæren. Gallesten er hårde aflejringer af fordøjelsesvæsken, der spænder fra størrelsen af ​​et sandkorn til størrelsen af ​​en lille mandarin. Der er tre hovedårsager til galdeblæreangreb: overskydende kolesterol i fordøjelseskanalen, overskydende bilirubin i fordøjelseskanalen eller den utilstrækkelige tømning af galdeblæren i tyndtarmen.

Galde er et væske, som er produceret af leveren, og det hjælper med fordøjelsen af ​​fedtstoffer. En årsag til et galdeblæreangreb opstår, når der er for meget kolesterol i galden. Kolesterol er normalt opløst af galde, men hvis der er for meget, så kan kolesterolet krystallisere og blive til gallesten, hvilket muligvis forårsager et galdeblæreangreb. Dette er den mest almindelige årsag til galdeblæreangreb. Nogle beviser tyder på, at personer, der spiser kostvaner, der er højt i kulhydrater og fedt, kan have en større forekomst af galdeblæreangreb.

En anden årsag opstår, når der er for meget bilirubin i gallen. Under den naturlige nedbrydning af røde blodlegemer produceres der et kemisk produkt kaldet bilirubin. Det kan skabes i overskud af leveren under visse sundhedsmæssige forhold, som levercirrhose, blodforstyrrelser og infektioner i galdekanalerne. Når galstenen er skabt af for meget bilirubin i galden, kaldes det en pigment sten på grund af dens mørkere farve.

En tredje årsag til galstenangreb opstår, når galdeblæren ikke tømmes tilstrækkeligt i tyndtarmen. Når dette sker, kan gallen bygge op i kanalerne og blive meget koncentreret. Denne høje koncentration af galde klumper derefter sammen i gallesten.

Ud over disse tre årsager til galdeblæreangreb er en stor liste over risikofaktorer kendt for at øge sandsynligheden for at have et angreb. Disse risikofaktorer omfatter at være kvinde, der er mere end 60 år gammel, er af amerikansk indian eller spansk afstamning, er gravid eller har en familiehistorie af gallesten. Spise en fedtfattig eller højt kolesterol kost, spise en lav-fiber kost, undergår hormonbehandling, tabe sig hurtigt eller modtage intravenøs fodring kan også øge risikoen for galdeblæreangreb. Visse sundhedsforstyrrelser øger risikoen også, herunder diabetes, anæmi, fedme. At have haft knoglemarv eller organtransplantation øger også risikoen.

Symptomerne på et galdeblæreangreb omfatter pludselige og hurtigt intensiverende smerter i midten og øverste højre del af underlivet samt i højre skulder eller mellem skulderbladene. Smerten kan vare så længe som et par timer. Desuden kan en person, der lider af gallesten, opleve abdominal fylde, lerfarvede afføring, kvalme, feber eller gulning af hud og øjne. Nogle individer kan dog ikke opleve symptomer selv når gallesten er til stede.

Gallbladderangreb er meget almindelige, så behandlinger er let tilgængelige for dem, der lider af gallesten. Behandlingsmulighederne omfatter medicin, som opløser cholesterolgaldesten. Andre patienter kan kræve galdeblære fjernelse kirurgi eller en procedure kaldet elektrohydraulisk shockwave lithotripsy, for dem, der ikke kan gennemgå kirurgi.