Hvad er tegn på hypoxi?

Almindelige tegn på hypoxi omfatter ekstrem kortpustethed, forvirring og ukoordinerede bevægelser. I hypoxi har en patient ikke nok ilt, der cirkulerer i blodet. Dette fører til iltab i hjernen såvel som organskader. Hvis patienten ikke modtager behandling, kan cerebral hypoxi indstille sig, og patienten kan opleve permanent hjerneskade eller død.

Åndenød er den klassiske indikator for hypoxi. Patientens vejrtrækning kan blive arbejdet, og han kunne gribe for luft, men klager stadig ikke på at få nok. Patienterne kan også hvæses, når de trækker vejret på grund af sygdom eller obstruktion i luftvejene. Efterhånden som iltfjerningen sættes ind, kan ekstremiteterne blive blå og patienten vil udvikle neurologiske symptomer som en ustabil gang, ændret bevidsthedsniveau og forvirring. Hvis patienten falder i søvn, kan han være svært at vende.

Patienter har risiko for hypoxi ved høje højder, og hvis de har underliggende sygdomme som kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD) eller astma. Hypoxi kan også forekomme, hvis der er toksiner i luften, eller når røg eller tunge gasser fortrænger åndbar luft. Ligeledes vil strangulerede patienter typisk vise tegn på hypoxi. Patienterne kan opleve hovedpine og væskeretention ud over andre symptomer på hypoxi. Kvalme og en generel følelse af træthed og utilpashed kan også sætte ind.

Hvis tegn på hypoxi forekommer hos en patient, er det afgørende at få hjælp. Delvis iltmangel kan have alvorlige langsigtede konsekvenser. Behandling involverer normalt at forsyne patienten med ilt for at få blodets iltniveau op. Efterhånden som patienten stabiliserer, kan lægen udføre nogle diagnostiske tests for at finde ud af, hvorfor patienten har et problem og udvikle en passende behandlingsplan. Patienterne kan få brug for permanent ilttilskud, medicin, kirurgi og andre muligheder for at komme sig.

Førstehjælp til en person, der ser ud til at have tegn på hypoxi, kan omfatte at flytte personen ud af et område, hvor luftkvaliteten er tvivlsom, samt at fjerne tøjet for at sikre, at luftvejen ikke er forhindret i noget som en tæt krave. Hvis patienten bærer medicin til astma eller andre lungesygdomme, skal disse indgives. I tilfælde af at patienten holder op med at trække vejret, anbefales det at redde vejrtrækningen for at tvinge noget ilt ind i lungerne, mens man venter på nødpersonale. Dette kan reducere risikoen for hjerneskade forårsaget af utilstrækkelig tilførsel af ilt.