Hvad er symptomerne på en svampeinfektion?

En person med svampeinfektion oplever sædvanligvis sløret syn, rødme og smerte. Svampeinfektioner kan også forårsage lysfølsomhed og vandige øjne. Symptomerne på en svampeinfektion er ofte i overensstemmelse med andre øjenproblemer, såsom pink øjne og bakterielle øjeninfektioner. Svampeinfektioner kan ofte ikke diagnosticeres ud fra symptomer alene på grund af disse ligheder. En person, der oplever ekstrem øjenirritation, især hvis han bærer kontaktlinser, bør straks se sin øjenlæge for enten at bekræfte eller udelukke forekomsten af ​​en svampeinfektion.

Enhver kan udvikle en svampeinfektion, men folk, der bærer kontakter, kan have større risiko for det end folk, der ikke gør det. Dette skyldes, at miljøet i kontaktlinsesager med kontaktopløsning ofte er gunstigt for svampen at vokse, især hvis linsekassen ikke holdes ren. Nogle undersøgelser foreslår desuden, at iført kontaktlinser i længere tid uden daglig fjernelse og rengøring kan også øge risikoen for at udvikle en svampeinfektion. Folk, der har haft nogen form for øjenkirurgi eller øjenskade, har også en tendens til at have en lidt højere risiko for at udvikle øgesvampe end andre.

En øjenlæge kan forsøge at diagnosticere en svampeinfektion baseret på en persons symptomer eller ved at skrabe overfladen af ​​hendes hornhinde til et prøveeksemplar. Denne prøve undersøges derefter i et laboratorium for tilstedeværelse af svampe. Når tilstedeværelsen af ​​øjesvamp er bekræftet, kan anti-svampe øjendråber forskrives til behandling af infektionen. Hvis patienten bærer kontakter, vil hun typisk blive opfordret til at afholde sig fra at bære dem, indtil infektionen har ryddet op. Det er af største vigtighed, at en person, der mistænker for at hun har en svampeinfektion, har hendes symptomer evalueret med det samme, fordi svamp i øjnene, der ikke er behandlet, kan føre til synetab.

Der er nogle ting, der kan gøres for at forhindre svampeinfektioner i at forekomme. Korrekt hygiejne af kontaktlinser og de tilfælde, der holder dem, anbefales, samt håndvask inden linsens indsættelse og fjernelse. Mange rådes desuden til at undgå at røre deres øjne med deres hænder, når det er muligt, fordi bakterier og svampe, der forårsager infektioner, ofte starter på hænderne og rejser øjnene gennem gnidning eller ridser. Regelmæssige øjenprøver anbefales også, så eventuelle øjenproblemer kan fanges tidligt og håndteres hurtigt, før de får en chance for at blive alvorlige.