Hvad er symptomerne på en formaldehydallergi?

Formaldehyd er en kemisk forbindelse indeholdt i mange husholdningsvarer, fra mascara til rynke-resistente stoffer til shampoo. Eksponering for selv små mængder formaldehyd kan forårsage en allergisk reaktion hos nogle individer. De mest almindelige symptomer på en formaldehydallergi er irritation af øjne og næse, hududslæt, hovedpine og vejrtrækningsbesvær. Ofte udvikler en formaldehydallergi efter gentagen udsættelse for små mængder af forbindelsen. De, der oplever en allergisk reaktion over for formaldehyd, bør stoppe eksponeringen for de ulovlige genstande eller produkter, og i nogle tilfælde bør de tage en antihistamin eller bruge en inhalator.

Medicinske eksperter mener, at langvarig udsættelse for små mængder formaldehyd kan forårsage kræft hos nogle individer, mens eksponering for en stor del af forbindelsen hurtigt kan medføre respirationssvigt og endda dødsfald. Ikke desto mindre bruger mange producenter af husholdningsartikler som kosmetik, spånplader og “ikke-jern” stoffer små mængder af forbindelsen under fremstillingsprocessen. Eksponering for selv de små mængder formaldehyd indeholdt i sådanne genstande kan medføre en allergisk reaktion hos nogle mennesker.

Et af de mest almindelige symptomer på en formaldehydallergi er dermatitis, inflammation, kløe, hævelse eller forbrænding af huden. Dem med en formaldehydallergi oplever også ofte brændende og irritation af øjnene og næsepassagerne. En allergisk reaktion på denne forbindelse kan også signaleres af hovedpine. Endvidere kan formaldehyd forårsage vanskeligheder med at trække vejret hos allergiske personer, især dem med astma eller anden respiratorisk tilstand.

Ofte udvikler en formaldehydallergi gradvis gennem en proces, der er kendt som sensibilisering. Denne proces indebærer gentagen udsættelse for små mængder formaldehyd. Som sensibiliseringsprocessen går videre, formindskes niveauet af formaldehydeksponering, som en person kan modstå, før der udvikles en allergisk reaktion. En undersøgelse kaldet en patch test, som indebærer at anvende en plaster indeholdende en meget lille mængde formaldehyd på huden og derefter kontrollere for at se om en reaktion opstår, kan hjælpe med at indikere, om en person er særligt følsom overfor forbindelsen.

Hvis der opstår en allergisk reaktion på formaldehyd, kan det allergiske individ finde relief blot fra at afskære sin eksponering for stoffet eller produktet, som forårsager allergien. Selvfølgelig, så mange produkter indeholder formaldehyd, kan det være svært at identificere reaktionens initiator. En antihistamin kan bidrage til at lindre ubehaget ved dermatitis, mens de, der har en eksisterende luftvejssygdom, måske skal bruge en inhalator til at behandle vejrtrækningsbesvær. For at undgå fremtidige reaktioner kan det være nyttigt at vaske alle nye stoffer inden brug og foretage nogle undersøgelser for at afgøre, hvilke producenter der producerer deres varer uden brug af formaldehyd.