Hvad er symptomerne på en abscesseret mandel?

En abscesseret mandel, mere teknisk betegnet som en tonsillar eller peritonsillar abscess, kan begynde at producere symptomer så meget som en uge før dannelsen af ​​den faktiske abscess. Det første symptom er generelt ondt i halsen og sværhedsbesvær, efterfulgt af andre symptomer, da tilstanden udvikler sig ubehandlet. Ydermere kan en abscesseret mandel forårsage hævelse af ansigtet eller halsområdet, forstørrede lymfeknuder og uvulas, der virker skubbet ud til siden. Patienterne kan også opleve en muffled eller “hot potato” stemme, hvor de har problemer med at udtale bestemte vokal lyde, sekundære øre smerter, kvældning og halitosis.

Patienter med en abscesseret tonsil vil normalt begynde at opleve en ondt i halsen hvor som helst fra to til otte dage før de faktiske abscessformer. Sår halsen kan være mild først, men det vil blive gradvist værre og vil generelt have tendens til at blive fokuseret på halsen, der indeholder abscessen. Sammen med dette kommer der ofte vanskeligheder eller smerter ved indtagelse, hvilket måske eller ikke strækker sig til øret. Derudover er smerter, når man tygger eller åbner munden overhovedet specielt symptomatisk af tonsillabscesser i modsætning til kun tonsillitis.

Hvis der ikke behandles ubehandlet, vil en abscesseret tonsil i sidste ende få en patient til at blive syge, når abscessen er dannet. Feber og kulderystelser er almindelige symptomer i løbet af denne tid, samt hovedpine og generel utilpashed. Den oprindelige ømhed omkring halsen kan udvide sig til smerte og ømhed i kæbe, hals og undertiden ansigtet. Derudover kan den oprindelige øre smerte blive fokuseret mod den side, som abscessen har dannet.

På et eksternt niveau vil patienter med de ovennævnte symptomer oftest opleve hævelse i nakken, og nogle gange i ansigtet eller kæbeområdet. Tender og hævede lymfeknuder, som reagerer på infektionen, ledsager normalt dette, og det vil typisk være muligt at mærke dem på nakken. I ryggen af ​​munden vil en abscesseret tonsil normalt forårsage hævelse på den ene side af halsen i den grad, at uvula’en vil blive skubbet ud til den modsatte side.

Denne samme hævelse vil også føre til “hot potato” -stemme hos mange patienter, der hedder det på grund af en dæmpet karakteristik i stemmen, hvor patienter kan have problemer med at udtale visse vokaler. Effekten er som om deres mund var fyldt med varm kartoffel. Tonsillarabcesser kan også forårsage kvældning og halitose, der henviser til alvorlig dårlig ånde på grund af det inficerede væv, der ligger i ryggen af ​​halsen.