Hvilke faktorer påvirker levealdernes levetid?

Leukemiens forventede levetid afhænger af typen af ​​leukæmi, sværhedsgraden af ​​tilstanden og patientens alder på tidspunktet for diagnosen. Leukæmi er en kræft i blodlegeme, og der er mange slags efter hvilken type hvide blodlegemer der er påvirket. Børn, der lider af visse former for leukæmi, har en bedre forventet levetid end voksne, men kun hvis behandling gives.

Der er to typer leukæmi: kronisk, hvor de ældre, mere modne abnormale celler ophobes og bliver for mange, og akutte leukæmier, hvor unge celler opdeles hurtigt og hyppigt, hæmmer den normale udvikling af alle blodlegemer. Akut leukæmi kan være dødelig inden for meget kort tid, medmindre et aggressivt behandlingsprogram startes. Forløbet af sygdommen er hurtig, da de umodne blodlegemer ophobes og spredes hurtigt gennem kroppen. Nogle typer af akut leukæmi er almindelige hos børn. Leukemi forventet levetid for akutte former varierer normalt fra et par måneder til et par år.

Kronisk leukæmi kan være uopdaget i kroppen i mange år. Sygdommens fremskridt er langsommere, og ofte behøver behandlingen ikke at begynde med det samme, men sygdommen overvåges, indtil den rette behandling vurderes at være nødvendig. Forventet levetid for denne type leukæmi kan være 10 år, 20 år eller endda længere.

Leukemi forventet levetid afhænger også af den type blodceller, der er berørt af kræften. Der er to grupper af leukæmi: lymfocytiske og myelogene, som yderligere er opdelt i undergrupper, hver med forskellige overlevelsesrate. I almindelighed anses leukæmi som en af ​​de mest dødelige kræftformer med lav forventet levetid og en gennemsnitlig overlevelsesrate på 43% over fem år.

Lymfocytisk leukæmi produceres i knoglemarven, når unormale og umodne lymfocytter erstatter sunde celler. Akut lymfocytisk leukæmi (ALL) er almindelig hos små børn og kan også påvirke voksne i slutningen af ​​60’erne og derover. Flere børn end voksne overlever sygdommen, hvor tallene er ca. 85% for førstnævnte og 50% for sidstnævnte. Kronisk lymfocytisk leukæmi (CLL) forekommer ikke hos små børn, men kan forekomme hos teenagere. Det rammer normalt voksne efter 55 år. Omkring 75% af patienterne vil overleve sygdommen i fem år.

Myelogen eller myeloid leukæmi stammer fra marvcellerne, der udvikler sig til røde blodlegemer. Igen afhænger leukæmi forventet, om tilstanden er akut eller kronisk. Akut myelogen leukæmi (AML) rammer almindeligvis mænd, og der er en overlevelse på 40% over fem år. Kronisk myelogen leukæmi har den højeste overlevelsesrate, ved 90% efter fem år.