Hvad forårsager sorte tandkød?

Selvom sorte tandkød ikke er normale, kan de normalt behandles og er typisk ikke et tegn på et alvorligt problem. For eksempel er amalgam tatoveringer mørke pletter, der kan danne omkring fyldninger, proteser og kroner. Calculus, som er et stof, der kan opbygge i munden, når mundhygiejne mangler, kan også forårsage mørke områder på tandkødet. Desværre kan sorte tandkød også være tegn på malignt melanom i munden, hvilket er særligt vanskeligt at behandle. Den gode nyhed er, at mørke tandkød typisk kan undgås gennem tilstrækkelig oral hygiejne, der omfatter regelmæssig børstning, tandtråd, tandkontrol og undgåelse af rygning og tyggetobak.

Nogle mennesker udvikler spottede tandkød efter at have fået visse typer tandbehandling, såsom tandproteser, fyldstoffer og kroner. Gumfarvning af denne type kaldes en amalgamtatuering, hvilket skyldes, at små stykker fra en påfyldning eller hætte kile sig ind i tandkødene. Dette problem ligner ofte en blå eller sort tatovering i munden, og selv om det ikke er ønskeligt for dem, der søger et perfekt smil, er det også uskadeligt. Selvfølgelig kan amalgam tatoveringer fjernes af en tandlæge, hvis det foretrækkes.

Et andet problem, der kan føre til sorte tandkød er calculus, som er teknisk hærdet plak, også kaldet tartar. Selvom det sædvanligvis nemt fjernes af en tandlæge, kan patienterne ofte forhindre det i første omgang ved at børste og flosse regelmæssigt for at fjerne plaque. Resultatet af beregningen er en gruppe af gule eller sorte pletter, der vises på tyggegummelinjen, og hvis de ikke behandles af en tandlæge, kan disse pletter føre til tilbagegående tandkød og åndedræt, der lugter ubehageligt. Hvis problemet ikke bliver bragt til tandlægen for at blive behandlet, kan det medføre tyggesygdomme i fremtiden.

På trods af at de fleste årsager til sorte tandkød er behandles, er der stadig en grund til bekymring, når dette symptom er observeret. Dette skyldes, at et mørkt sted også kan være tegn på malignt melanom inde i munden, hvilket er en sjælden form for hudkræft. Efterhånden som kræften vokser, kan stedet øges i størrelse, og det kan til sidst ligne en mørk farve blandet med grå eller rød. Mens de fleste tilfælde af hudkræft kan behandles, når de tages tidligt, kan mange tilfælde af melanom i munden ikke løses, da dette område er svært at nå. Desuden er sygdommen ofte allerede i gang med det tidspunkt, hvor de fleste patienter opdager de sorte tandkød, forbi behandlingspunktet.