Hvad forårsager kræftsår?

Canker sår er smertefulde sår i munden, der kan være forårsaget af en række forskellige midler. Det er ikke altid muligt at identificere deres årsag, og de fleste læger vil liste et nummer eller årsager til, at de kan danne sig. Der er ingen klar årsag, men snarere en række eksponeringer, traumer eller prædisponerende tilstande, som kan resultere i disse sår. Det vides at hvide blodlegemer angriber munden på bestemte steder, og dermed kan de med autoimmune lidelser være mere tilbøjelige til sår.

Nogle canker sår kan udfældes ved trauma til munden. Sådant traume kan omfatte at bide på siden af ​​ens kind eller spise knappe fødevarer som chips eller fransk brød, der kan forårsage et lille snit i munden. Det velkendte surdejbrød fra San Francisco sender ofte turister til lægen for mavesår. Disse små stykker kan ikke udvikle sig til sår, men ofte kan de med sår genvinde noget traume til munden før udvikling af et øm.

Nogle canker sår har været forbundet med tandpastaer og mundskyllevand, der indeholder natriumlaurylsulfat. Denne ingrediens er inkluderet i mange mærker og antages at gøre mundtørreren, der prædisponerer den usmørende mund for at danne sår. Normalt at skifte til tandpasta, der ikke indeholder natriumlaurylsulfat, kan reducere sår.

Nogle læger føler, at personer med en høj grad af stress kan være mere tilbøjelige til canker sår. Måske kan højere luftveje på dette tidspunkt forårsage, at munden er tørre. Også medicin, der tages for stress, som beroligende midler eller søvnhjælpemidler, giver en betydelig tør mund. Når munden ikke er godt smurt, er sår mere sandsynligt at dukker op.

Nogle vitaminmangler kan forårsage disse sår også. Medicinske forskere har fundet ud af, at lave niveauer af varianter af vitamin B og C-vitamin kan forårsage sår. Ofte er B-kompleks vitaminer også brugt til at behandle stress eller følelsesmæssige forstyrrelser, så det er svært at sige, om den prædisponerende tilstand af canker sår er mangel på vitamin B eller tilstedeværelse af stress, eller begge dele.

Fødevareallergi kan også forårsage kræftsår. Specielt allergier for sure fødevarer som tomater og appelsiner kan være ansvarlige for at udvikle sår. Ligeledes kan allergier over for mælk, korn og chokolade være årsagsfaktorer.

Canker sår kan skyldes virus eller bakteriel infektion. De, der oplever kemoterapi, har også stor risiko for disse mavesår. Alvorlige vira som hiv kan forårsage meget langvarige og smertefulde sår og kan indikere en reduktion i evnen til at bekæmpe infektioner.

Behandling af canker sår afhænger normalt af årsag, hvilket ikke altid kan identificeres. De fleste læger anbefaler at finde anden tandpasta, der ikke indeholder natriumlaurylsulfat. Desuden kan topisk medicin til sår over smerte bidrage til at reducere smerte. Når bakterielle infektioner mistænkes, kan antibiotika bruges til at løse sår. Da de fleste sår ikke har nogen kendt oprindelse, anbefaler lægerne normalt at bruge en aktuelt smertestillende middel, hvis det er nødvendigt. Man kan forvente at se den onde beslutning inden for to uger. De, der har flere sår, sår, der varer længere end to uger eller feber, bør se en læge for at udelukke infektion eller sygdom.