Hvad forårsager klumpede bryster?

Under undersøgelse finder mange kvinder, at de har klumpede bryster. Denne lumpiness skyldes oftest den normale struktur af brysterne. Bryst er lavet af flere typer af kirtler og ledbånd, hvilket bidrager til lumpiness af brystvæv. Klumpen af ​​kvindelige bryster ændres ofte med kvindens menstruationscyklus som et direkte resultat af de ændrede niveauer af kvindelige hormoner østrogen og progesteron. Flere sygdomme og tilstande kan også forårsage klumper i brysterne.

En almindelig årsag til klumpede bryster er en tilstand kaldet fibrocystisk brystsygdom. Denne tilstand er kendetegnet ved små væskefyldte klumper, som normalt findes i kvindernes bryster mellem 30 og 50 år. Disse klumper kan være smertefulde, men er også generelt ikke-kræftfremkaldende. Årsagen til fibrocystisk brystsygdom er ukendt, og der er i øjeblikket ingen kur. Patienterne kan håndtere symptomer ved at overvåge koffein og fedtindtag samt at have en velegnet bh.

Graviditet og klumpede bryster går også hånd i hånd. Alle de hormoner, der opstår gennem en kvindes krop under graviditeten, kan forårsage ændringer i kvindens bryster. Nogle af disse ændringer kan skyldes tilstoppede mælk kanaler, der er kendetegnet ved hårde, røde, ømme klumper på brysterne, som kan lindres ved varme kompresser. Efter fødslen kan ammende mødre også udvikle mastitis, en smertefuld brystinfektion, som også skyldes blokerede mælkekanaler. Tidlig lægehjælp kombineret med antibiotika eller acetaminophen kan medvirke til at forhindre patienten i at udvikle en brystabces.

Klumpede bryster kan også være forårsaget af brystkræft. Brystkræft er den ukontrollerede vækst af celler inde i brystvævet, og den resulterende tumor kan undertiden mærkes som en klump. Mange årsager til brystkræft er ukendte, men højrisikofaktorer kan være fedme, hormoner eller tobaksbrug. Hvis ubehandlet er brystkræft normalt dødelig. Når det registreres tidligt, kan det normalt behandles ved kemoterapi, strålebehandling eller fjernelse af det berørte bryst.

Da klumpede bryster ofte er det første tegn på en alvorlig tilstand, opfordres kvinder til at gennemføre bryst selvtest for at opdage abnormiteter i brystet tidligt. Stående foran et spejl med sine bryster i fuld visning, bør en kvinde kontrollere for nye tegn på hævelse, dimpling eller rødme. Dernæst skal kvinden bruge fingerspidserne til at føle brysterne på jagt efter nye klumper eller udladninger. Hver af disse processer skal gøres med armene i flere positioner for at få en bedre vurdering af brystet. Hvis der opdages nye klumper, stød eller udslip, skal kvinden straks planlægge en aftale med en læge for at afgøre årsagerne.