Hvad forårsager fodblærer?

Fod blærer er typisk forårsaget af huden gnidning mod den indre overflade af en sko eller sokker gnide mod fugtig hud. Den skadede hud fylder derefter med halmfarvet væske, og til sidst heler efter ca. en uge. At sikre, at sko passer korrekt og iført sokker med sko, kan forhindre fodblærer. Dækning af fodblæren med bandage skal foretages ved første tegn for at holde snavs og bakterier ude. En lille mængde antibiotisk salve kan også anbringes på båndet af bandagen for at forhindre infektion efter blæren går i stykker.

Da blæren begynder at helbrede, kan bandagen fjernes for at udsætte blæren for luft, hvilket vil lette helingen. Når du bruger sko, kan polstring af trykpunkter med bomuldskugler bidrage til at reducere friktionen og reducere risikoen for yderligere skade. Det anbefales normalt ikke, at en person dræner blisteren, men hvis der gøres forsøg på at gøre det, skal nålen og huden steriliseres med gnidningsalkohol. Det plejede at være almindelig praksis at holde en nål under en kamp eller lettere for at sterilisere den, men det skal gøres med forsigtighed for at undgå forbrændinger. Når nålen er steriliseret, kan blisteren forsigtigt prikkes for at tillade væsken at undslippe.

Sjældent kan fodblærer blive inficeret, præget af smerte, betændelse og pusdannelse på stedet. Inficerede fodblærer kræver opmærksomhed fra en sundhedsudbyder, der kan ordinere topiske eller orale antibiotika. Alvorlige infektioner i fodblærer kan fremkalde kropsbrede symptomer som feber, kulderystelser, hovedpine og kvalme, og når man bemærker, kræver disse symptomer hurtig evaluering og behandling.

Fodpuder kan købes hos de fleste apoteker, der kan lette tryk og friktion fra stramme sko. Disse gelfyldte puder virker som støddæmpere. Selv visse mærker af atletiske sko er udstyret med gelpuder, der er strategisk placeret omkring skoens trykpunkter, såsom ryggen og siderne af skoene.

At få fodblærer i løbet af sommeren er almindeligt. Iført flip flops kan skabe ekstrem friktion mellem første og anden tæer af fødderne, hvilket forårsager blærer til fra hurtigt. Disse blister er typisk smertefulde og kan tage uger at helbrede. En blæresygeplejerske bør ikke bære flip flops eller lignende stylede sandaler, og bør behandle blærerne med hjemmemedicin for at tillade blærerne at helbrede uvægerligt.