Hvad er tegn på en allergisk reaktion på mandler?

En allergisk reaktion på mandler kan forårsage en række symptomer afhængigt af allergiets sværhedsgrad. Svage symptomer kan omfatte vandige øjne, en lille udslæt eller næsestop. Mere alvorlige tegn på allergi kan indebære kløe, elveblest eller åndedrætsbesvær. En alvorlig reaktion kan være livstruende og kan omfatte hævelse i ansigtet eller halsen, en manglende evne til at trække vejret og et delvis eller totalt tab af bevidsthed. Eventuelle allergiske symptomer bør behandles som en medicinsk nødsituation, da de kan blive dødelige inden for få minutter.

I de fleste tilfælde forårsager en allergisk reaktion på mandler en slags hudproblemer. Dette kan indebære udslæt af udslæt, der måske eller måske ikke kløe eller rødme omkring munden efter at have forbrugt et produkt indeholdende denne kulinariske møtrik. En form for udslæt kendt som biprodukter kan udvikle sig og involverer hævede, røde hudområder, der kan klø eller brænde. Dem med mild allergi mod mandler kan udvikle en hudstilstand kendt som eksem.

En dråbe i blodtryk kan også forekomme, hvilket får patienten til at føle sig svimmel eller lettehår. Gastrointestinale forstyrrelser, såsom kvalme, krampe eller diarré, kan også opstå. Disse symptomer kan ikke være let forbundet med en allergi over for mandler, medmindre en lægelig professionel ordrer allergitest eller mere alvorlige symptomer udvikler sig.

Folk der er allergiske overfor mandler har ofte også respiratoriske symptomer. I mildere tilfælde kan dette indebære kløende, vandige øjne eller næsestop. En løbende næse, nysen eller forværring af astmasymptomer kan også opstå. Hvis vejrtrækning bliver vanskelig eller smertefuld, kan en mere alvorlig type allergisk reaktion være årsagen, og nødhjælp er afgørende.

Anafylaksi er et medicinsk begreb, der bruges til at beskrive en alvorlig og potentielt livstruende type allergisk reaktion. Symptomer kan begynde med kløe, udslæt og hævelse af læberne. Tungen og halsen kan så begynde at svulme og forårsage, at vejrtrækning bliver vanskelig eller endog umulig. Uden øjeblikkelig medicinsk behandling kan tab af ilt i kroppen forårsage permanent hjerneskade eller død inden for få minutter. Af denne grund kan personer med diagnosticeret allergi mod mandler ordineres en injicerbar medicin kaldet epinephrin, som er beregnet til at blive brugt som en livreddende nødbehandling i tilfælde af, at anafylaksi opstår.