Hvad er triglycerider?

Triglycerider er den kemiske dannelse af animalske og vegetabilske fedtstoffer. I molekylær form kombineres tre molekyler fedtsyrer med glycerol til dannelse af triglycerider. I menneskekroppen gennemføres disse gennem blodplasmaet, og ubrugte molekyler opbevares i kroppen som fedt.

Næsten alle naturligt forekommende fedtstoffer indeholder triglycerider. Imidlertid, mens højere end normale niveauer af disse lipoproteiner betragtes som medicinsk usikre, opmuntres et normalt indtag. Både kulhydrater og proteiner giver energi til kroppen. Triglycerider giver to gange det.

Disse fedtsyrer er ikke kun til stede i kroppen gennem fedtforbrug, men også gennem forbrug af kulhydrater. De fleste kulhydrater er naturligt omdannet til triglycerider af kroppen. Derfor kan en diæt, der er lav i fedt, men højt i kulhydrater, tjene til at øge niveauerne.

En lav kulhydrat kost hjælper ofte med at sænke kroppens niveauer, selvom denne type diæt ikke er godt for alle. Mange ernæringseksperter tilskynder til moderat konsumption af både fedt og kulhydrater. Sund kostvaner har tendens til ofte at fokusere på portion kontrol og et afbalanceret indtag af protein og komplekse kulhydrater.

Selvom høje niveauer er forbundet med en øget risiko for hjertesygdom, er de normalt ikke en primær årsag. Generelt skal kroppen også have et højt niveau af lipoproteiner med lav densitet (LDL) og et lavere end normalt niveau af højdensitetslipoproteiner (HDL), for at øge risikoen for hærdning af arterierne, aterosklerose, hjerteanfald eller slagtilfælde . En kemisk analyse af LDL- og HDL-niveauer giver en bedre indikator for ens risiko for hjertesygdom end et triglyceridtal. Imidlertid giver blodprøve screening for LDL og HDL også et triglyceridtal.

Mens kun mistænker i hjertesygdomme, er overskydende niveauer direkte forbundet med fedme og pancreatitis. Pankreatitis forårsager svær mavesmerter, som varer i to til tre dage. Kronisk pankreatitis kan resultere i langvarig smerte, diarré og kvalme. Smerter kan forværres efter store måltider. Den kroniske form er vanskelig at behandle, så sænkning af niveauerne giver god mening at undgå denne tilstand.

American Heart Association (AHA) har opstillet følgende retningslinjer for triglyceridniveauer

AHA anbefaler også en fornuftig kost, rygestop og daglig træning i mindst 30 minutter for at reducere triglyceridniveauet.