Hvad er en blære ct scan?

En blære Computed Tomography (CT) scan giver et billede af blæren for at hjælpe lægerne med at lære mere om en masse, blokering eller andet problem. Det involverer en række individuelle røntgenbilleder, kaldet skiver, der trækkes sammen af ​​en computer for at give et detaljeret billede af kroppens inderside. Denne test kan bestilles af diagnostiske grunde for at bestemme, hvorfor en patient oplever urinproblemer eller som opfølgning for at se, hvor godt en patient reagerer på behandlingen. Imaging af andre dele af urinvejen, som urinerne og nyrerne, kan finde sted samtidig med en blære CT scanning.

Denne test kan udføres med hjælp fra et kontrastmiddel til at fremhæve bestemte strukturer i urinvejen, som injiceres før testen. Patienten kan have brug for en serie af billeder taget før kontrast, efterfulgt af et andet sæt efter. En blære CT scan indebærer at ligge på et bord eller en platform inde i scanningsudstyret og holde stille, mens billederne er erhvervet. Patienter bekymrede over klaustrofobi kan modtage beroligende midler for at forblive afslappet og rolig under testen.

Nogle grunde til at anmode om en blære CT scan kan omfatte inkontinens, blære masser eller tegn på blokeringer. Denne test kan også anmodes om, hvis en læge mistænker forekomsten af ​​sten i blæren. Det kan bestilles, hvis der opdages unormale forhold på en anden billeddannelsesundersøgelse som ultralyd eller røntgen, eller hvis de observeres under en undersøgelse. Tolkning af billederne kan kræve flere dage afhængigt af personalet på et anlæg.

Risici forbundet med en blære CT scan er lav. Patienter udsættes for en vis stråling, men det holdes så lavt som muligt, og fordelene ved at fange et problem opvejer risikoen. Gravide kvinder kan rådes til at vente på test, hvis det overhovedet er muligt på grund af de øgede risici for de udviklende fostre. Nogle mennesker oplever allergiske reaktioner på kontrastmidler, og det er vigtigt at diskutere tidligere allergi og medicinsk historie hos en læge, før testen påbegyndes. Teknikeren kan beslutte at anvende et andet kontrastmiddel eller overveje en blære CT uden kontrast, hvis dette synes nødvendigt.

Billedcentre kan normalt tilbyde en blære CT-scanning som en ambulant procedure. Hele testen, inklusiv check-in, indhentning af billederne og overvågning af de første reaktioner, hvis kontrast blev brugt, kan tage flere timer. Hvis en patient allerede er indlagt på et eksisterende medicinsk problem, kan testen tilbydes som en ambulant tjeneste, i hvilket tilfælde folk kan overføre til radiologiavdelingen til testen og vende tilbage til deres senge, når de er færdige.