Hvad er årsagerne til at smide galle?

Der er en række årsager til, at en person kan kaste op galde, men nogle af de mest almindelige er mangel på noget andet at rense efter flere opkastnings episoder, intestinale hindringer og en leversygdom kendt som gald reflux. I nogle tilfælde kan opkastningen også være tegn på leverskade, normalt som følge af overdreven medicin eller alkoholforbrug. Personer, der lider af cyklisk opkastningssyndrom, en tilstand, der forårsager sporadisk opkastning uden advarsel, kan også opleve bileforfald, da deres mave forsøger at kompensere for forstyrrelsen. Tilfælde til at kaste galle betragtes normalt som alvorlige fra et medicinsk perspektiv og er næsten altid tegn på et større problem. Enhver, der oplever dette problem, især hvis det er tilbagevendende, bør normalt søge råd fra en kvalificeret sundhedsudbyder både for at behandle problemet på kort sigt og for at forhindre yderligere skader i fremtiden.

Gald er et fordøjelsesvæske, der er skabt i leveren og holdt i galdeblæren til brug ved opbrydning af fedt under fordøjelsen. Den kan være gul eller grøn, når den udvises, hvilket gør det forholdsvis let at identificere i opkast, det har ofte konsistens af tykt slim og har en meget bitter smag. Den vigtigste funktion af galde fra et biologisk synspunkt er at neutralisere mavesyre og gøre det lettere for kroppen at fordøje fødevarer, og det udskilles sædvanligvis fra leveren i maven på et ret konstant grundlag. Ud over at bryde op fedt spiller galde også en vigtig rolle, når det kommer til at skylle bilirubin ud af systemet, et biprodukt af nedbrydning af røde blodlegemer.

Friske mennesker har typisk interne mekanismer, der regulerer mængden af ​​galde, der kommer ind i deres mave, normalt i forhold til hvor meget mad der indtages eller hvad deres specifikke fordøjelsesbehov er. Når disse mekanismer fejler, kan galde undertiden strømme ind i maven i for store mængder, eller kan blandes med opkast, når en person er syg. Dette er ikke et normalt svar på opkastning, og er normalt et tegn på et større problem.

En undtagelse fra “alvorligheds” -problemet kan opstå i tilfælde af overdreven opkastning, som regel som følge af en intens mavevirus eller anden midlertidig irritation. Opkastning galde, fordi maven er tom fra flere nylige opkast episoder er ofte er kroppens forsvar-mekanisme resultat. Det er ikke at sige flere opkast episoder bør dog ikke bekymre sig. En person, der lider af kvalme og opkastning, bør være sikker på at blive godt hydreret, og det kan være nødvendigt at konsultere en læge, hvis opkastning vedvarer, da langvarig kontakt med galde kan skade spiserøret.

Når en person har en obstruktion i hans eller hendes tyndtarme, kan dette også medføre, at galde udvises. Galde er naturligt blandet ind i maveindholdet, men når en obstruktion er til stede, kan galen blive tvunget ud ved opkastning. Nogle årsager til små tarmhindringer er adhæsioner, gallesten og inflammatorisk tarmsygdom.

Bilrefluks, en lidelse svarende til syre reflux, kan også være skylden. I denne tilstand udviser maven galde op i spiserøret i stedet for syre. Når der er for meget gal i maven, vil kroppen naturligvis slippe af med det og kan reagere ved opkastning. Bilrefluks kan skyldes mavesår og mavesår som galdesten. De fleste maveoperationer kan forårsage overskydende galde at opbygge i helingsprocessen, men dette symptom er ofte et tegn på, at tingene ikke heler helt rigtigt.

Narkotika og alkohol kan også forårsage dette problem. Hvis alkohol indtages i store mængder og i lange perioder begynder mundforingen at blive irriteret, og når dette sker, kan maven utilsigtet udvise galning med opkast. Visse stoffer, som f.eks. Morfin og digitalis, kan også forårsage, at hjernens kemoreceptor udløseren brænder, hvilket er årsagen til, at man ønsker at opkastes. Gald vil også ofte blive udvist, hvis det sker, især hvis det allerede er til stede i store mængder.

Mennesker, der lider af den relativt sjældne lidelse, der kaldes cyklisk opkastningssyndrom (CVS), kan også opleve galdefejl i deres opkast. Denne betingelse er præget af tilfældige, ofte voldelige opkastningsangreb, der sker uden tilsyneladende grund, det vil sige hos mennesker, der ellers er sunde. Bouts kan vare fra en til ti dage, og patienter vil typisk se opkastnings episoder mere end en gang om måneden. Konstancen og intensiteten af ​​denne tilstand irriterer maven, hvilket får mere galde at blive produceret. Gallen bliver så smidt op, så maven kan slippe af med overskuddet.

Det er normalt ret nemt at identificere galde i opkast, og enhver, der bemærker dette problem konsekvent – mere end en gang i træk – bør normalt få en lægeundersøgelse for at udelukke eventuelle alvorlige forhold. Korrekt leverfunktion og galdeproduktion er vigtige dele til det generelle helbred. Selv kort brekning af galdeopkastning kan indikere tilstedeværelsen af ​​et større problem, og i de fleste tilfælde jo hurtigere det er løst, jo bedre er resultatet sandsynligvis at være.