Hvad er fordele og ulemper ved DHEA til bodybuilding?

Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et naturligt forekommende hormon produceret af binyrerne, og mange mennesker tager supplerende DHEA til bodybuilding. Advokater hævder, at supplementet øger magert muskelmasse og reducerer kropsfedt. Yderligere undersøgelse af virkningerne af supplementet er påkrævet, men der er en række mulige bivirkninger, der spænder fra acne og hårtab til depression, humørsygdomme, leverdysfunktion og kræft. Tilskuddet er forbudt af de fleste sportsorganisationer rundt omkring i verden, og brugen af ​​DHEA til konkurrencedygtig bodybuilding er grund til diskvalifikation.

Kroppens produktion af DHEA er højere i løbet af ens ungdom og når sit højdepunkt i midten af ​​20’erne. Når en person når 30’erne, er DHEA-niveauerne begyndt at falde kraftigt. Koffein, alkohol og stress kan også reducere kroppens niveauer af DHEA.

I kroppen virker DHEA som et moderhormon, der omdanner først til androstenedion, før det konverteres til andre hormoner, såsom testosteron. I de fleste regioner er androstenedion et kontrolleret stof. Brug af kosttilskud indeholdende DHEA til bodybuilding kan være en alternativ måde at øge testosteronniveauerne lovligt.

Advokater siger, at ved hjælp af DHEA til bodybuilding vil øge magert muskelmasse og reducere kropsfedt. Undersøgelser, der undersøger effektiviteten, har haft modstridende resultater, med nogle rapporterede markante stigninger i muskeludvikling og tab af fedt og andre, der slet ikke har nogen fordel. Eksperter har aftalt, at der er behov for yderligere undersøgelser.

Hvis nogen vil have gavn af at bruge DHEA til bodybuilding, er det sandsynligvis at være den ældre atlet. Binyren producerer mindre DHEA med alderen, og supplerende hormonet kan give en række sundhedsmæssige fordele, herunder forbedret muskelton og vægttab. Igen har forskning haft modstridende eller ufattelige resultater, men forsøgspersoner i deres 20’ere, som allerede har høje niveauer af DHEA, er mindre tilbøjelige til at rapportere nogen fordel.

Yderligere undersøgelse af de potentielle bivirkninger ved brug af DHEA til bodybuilding kan være nødvendig. Undersøgelser har identificeret relativt små bivirkninger, såsom akne og skaldethed. Hormonet kan udløse uønskede kønsegenskaber i begge køn, som fordybe en kvindes stemme. Disse virkninger er mere sandsynlige, når tilskuddet tages i store doser, såsom dem, der tages af bodybuildere.

Mange eksperter siger dog, at DHEA fungerer i kroppen som andre steroider. DHEA konverterer trods alt til androstenedion, hvilket er ulovligt til brug som steroid i de fleste jurisdiktioner. Disse eksperter antyder, at DHEA udgør den samme risiko for alvorlige bivirkninger som andre steroider, såsom øget risiko for kræft, selv om forskning er nødvendig for at bekræfte denne hypotese.

Brugen af ​​DHEA til bodybuilding kan også føre til udelukkelse fra konkurrencedygtige hændelser. I de fleste sportsorganisationer verden over er DHEA et forbudt stof. Konkurrenter, der har fundet ud af at bruge tillægget, vil sandsynligvis blive diskvalificeret fra arrangementet og kan blive forbudt mod fremtidig deltagelse i en bestemt periode eller på ubestemt tid.