Hvilke faktorer påvirker lugten af ​​pus?

Duften af ​​pus skyldes næsten udelukkende den type bakterier, der forårsager den underliggende infektion. De fleste lugtfremkaldende bakterier er anaerobe i naturen, hvilket betyder, at de ikke har brug for ilt for at overleve, men de producerer deres egne svovlforbindelser, når de vokser og spredes. Svovl er normalt, hvad der ultimativt er ansvarlig for den lugt, som folk støder på. Mennesker, der har pusfyldte sår, der er befolket af aerobe eller iltkrævende bakterier, bemærker normalt ikke nogen lugt. Sværhedsgraden af ​​infektionen kan også være en faktor, da kroppen har tendens til at producere mere pus, jo mere udbredte tilstanden. Personlig hygiejne påvirker normalt ikke, hvordan pus lugter, men det kan i visse tilfælde. Generelt anbefaler læger, at enhver, der er bekymret for et sårs lugt, får hurtig behandling, da medicinsk intervention kan standse spredningen af ​​mange skadelige stammer af bakterier og sygdomme.

Pus er en væske, som mennesker og mange dyr producerer som reaktion på en infektion, og det er normalt et af de primære forsvar i immunsystemets bud på at skylle skadelige bakterier ud af kroppen. Det forekommer sædvanligvis mest prolifically og mest mærkbart på sårsteder, dette kan omfatte simple problemer som acne pimples samt mere alvorlige infektioner som abscesser og mavesår infektioner. Når bakterier går ind i et åbent sår eller delikat område af huden, sender kroppen hvide blodlegemer for at bekæmpe infektionen. Det producerer også stoffer, der hjælper med at skylle ud patogenerne.

Disse stoffer kombineret med olier, døde hudceller og andet stof kombineret med bakterier og hvide blodlegemer kombineret til dannelse af pus. På egen hånd har disse materialer normalt ikke meget lugt. Når folk bemærker en stank, der kommer fra deres sår, er det normalt mere relateret til de bakterier, som kroppen kæmper i første omgang end sammensætningen af ​​den slimlignende væske selv.

Den type bakterier, der driver infektionen, er som regel den primære årsag til enhver lugt. Dette forklarer, hvorfor nogle pusfyldte sår slet ikke har nogen lugt, og hvorfor andre har en meget stærk lugt. Jo mere svovlproducerende bakterier er til stede, desto mere sandsynligt er lugten af ​​pus stærk og støtende. I mange tilfælde kan stærk duftende pus indikere, at tilstanden er mere smitsom og dermed mere sandsynlig at sprede, da det koncentrerede bakterievolumen generelt er højere.

Det er ofte også rigtigt, at svære infektioner lugter værre end flere mindre. Dette er især tilfældet, når stærke lugte kommer ud af, hvad ellers synes at være små skader eller sår. Jo højere koncentration af svovl og andre foul-ildelugtende mikrobielle biprodukter, jo værre er stanken sandsynligvis at være.

Duften af ​​pus har generelt ikke noget at gøre med ens hygiejne eller renlighed. Folk bliver ofte fristet til mere aggressivt at rengøre eller sterilisere sår, der er små dårlige, men det er normalt ikke en god ide, da slibende rensemidler kan forværre infektionsstedet. Selv meget rene individer kan erhverve en infektion med ulovlig pus. Mange former for infektion påvirker huden, når bakterier kommer ind i porer, hårsække eller oljekirtler. Disse er relativt almindelige og påvirker de fleste mennesker fra tid til anden. Mere alvorlige infektioner kan forekomme efter en skade eller sygdom, og disse er mere tilbøjelige til at kræve medicinsk behandling.

Dog kan hygiejne spille en rolle. Personer, der ikke holder infektionsstedet rent og beskyttet, er mere tilbøjelige til at indgå sekundære infektioner, som ofte kan indebære anaerobe stammer, og sammensatte sår lugter ofte værre på grund af bakteriens kombinerede kraft. Selv her er det dog ikke så meget hygiejne, der faktisk forårsager lugten, det er blot at bidrage til det.

Det er normalt for pus at have en lugt i nogen grad, men eventuelle alvorlige infektioner bør kontrolleres af en læge. Faktoren, der bestemmer en alvorlig infektion, er normalt ikke så meget, om pus har en lugt, men snarere omfanget af andre symptomer. Åbne sår, der er udbredt eller meget store, eller de ledsaget af feber, bør generelt undersøges af en læge. I nogle tilfælde vil der være brug for antibiotika for at dræbe de krænkende bakterier og genoprette helbredet.