Hvad kan forårsage en udslæt?

Et udslæt er et lille, men ofte smertefuldt problem, der kan forårsage meget ubehag for en person. Da udslæt er placeret på munden, hvilket bringer det i kontakt med mad og drikkevarer, kan symptomerne blive endnu værre. For at finde en løsning på et udslæt er det vigtigt først at forstå, hvad nogle af de fælles årsager er. Disse omfatter en allergisk reaktion på mad, en allergisk reaktion på et produkt, et forkølelsessår som følge af herpes og actinisk cheilitis.

En af de mest almindelige årsager til udslæt er at spise en mad, som individet har en allergisk reaktion på. Nogle mennesker og især børn vil vise et allergisk reaktion på visse typer fødevarer med udslæt af udslæt. Det er normalt fødevarer som frugt og grøntsager, der giver folk problemer. Også nogle skaldyr og jordnødder kan føre til hævelse og udslæt for visse mennesker.

En anden almindelig årsag er at bruge produkter som en person allergisk over for. For eksempel kan nogle ting som læbepalser eller tandpasta medføre problemer for visse individer. Normalt vil der være en kombination af hævelse omkring munden og et udslæt under en allergisk reaktion. Dette skyldes hovedsagelig de forskellige kemikalier, som mange produkter indeholder. I mange tilfælde vil overgangen til et mere naturligt produkt eliminere problemet.

De kolde sår, der er resultatet af herpesvirus, er også en almindelig form for udslæt. Hvis en individuel kontraherer oral herpes, det fører til periodiske sår dannes rundt om munden. Til gengæld er udslæt på læberne ganske almindelige. Heldigvis kan en række over-the-counter og receptpligtige produkter anvendes til behandling af disse sår. Hvis en person mistænker, at han har indgået herpes, er det vigtigt at besøge en læge til behandling.

En yderligere årsag til dette problem kan være actinisk cheilitis. Med denne tilstand er der normalt en læsion eller udslæt, der dannes på læben, men er normalt ikke smertefuldt. Årsager til actinisk cheilitis omfatter overeksponering af solens ultraviolette stråler, iført tandproteser eller eksponering for tobaksvarer. Dette forekommer typisk hos ældre personer og kan nogle gange føre til kræft, hvis det ikke behandles.

Da der er mange årsager til udslæt, er det ofte svært at finde ud af, hvad der forårsagede problemet. Derfor er det vigtigt at overvåge udslæt nøje og sørg for, at det ikke forværres. Hvis problemet ikke rydder op om en uge, bør enkeltpersoner søge hjælp fra en læge eller hudlæge.