Hvad er symptomerne på dårlig cirkulation i hænderne?

De mest almindelige symptomer på dårlig cirkulation i hænderne er følelsesløshed, en prikkende følelse og hyppig koldhed. Nogle personer med tilstanden kan også have en blå eller rød farve til huden. Dårlig cirkulation kan også forårsage mindre alvorlig smerte, træthed og kramper i hænderne. Nogle almindelige årsager er perifer arteriesygdom, karpaltunnelsyndrom og Raynauds sygdom.

Perifere arteriesygdomme har tendens til at påvirke benene mest, men det kan have en effekt på omsætning i hænderne. Det er forårsaget af aterosklerose, som er akkumulering af fedtstof i væggene i arterierne – en tilstand, der kan føre til nær eller fuldstændig blokering af en arterie. Denne blokering er perifer arteriesygdom, også kendt som PAD. Begge disse tilstande bidrager til ringe omsætning ved at forhindre eller blokere blodstrømmen til ekstremiteterne. Symptomer der påvirker hænderne omfatter følelsesløshed, prikkende kramper og svaghed.

Karpaltunnelsyndrom er en anden almindelig årsag til dårlig cirkulation i hænderne. Tilstanden er forårsaget af pres på sener eller medianernen i karpaltunnelen, som er en passage, der løber gennem håndleddet. Betændelse fra karpaltunnel kan hæmme blodstrømmen til hænderne. Symptomerne på karpaltunnelsyndrom omfatter den gradvise stigning i brænding, prikking, kløe og følelsesløshed i håndfladerne.

Raynauds sygdom er en tilstand, hvor arterier midlertidigt smalter, hvilket forårsager ubehag og invaliditet i ramte områder af kroppen på grund af dårlig cirkulation. Da sygdommen almindeligvis påvirker fingrene, kan den bidrage til ringe omsætning i hænderne. Det manifesterer sig i angreb, der kan bringes på ved stress og ekstrem kulde. Symptomer kan omfatte forandring af farve, prikken, smerte, følelsesløshed og følsomhed i fingrene.

Der er flere andre mulige årsager til dårlig håndcirkulation. Vaner som rygning og overdreven alkoholforbrug kan påvirke iltstrømmen til ekstremiteterne, hvilket resulterer i kolde hænder med en blå tinge. Store mængder koffein kan også hæmme blodstrømmen. Hjerte, lunger og nyresygdomme kan begrænse omsætningen i hænderne.

Ud over de specifikke behandlinger for de forhold, der oftest er forbundet med dårlig cirkulation i hænderne, er der flere andre måder at behandle symptomerne på. God kropsholdning og regelmæssig, blid strækning kan forbedre blodgennemstrømningen i hænderne. Massage med fortyndede æteriske olier som lavendel, eukalyptus og rosmarin kan også være gavnligt. I nogle tilfælde kan kiropraktiske tilpasninger også forbedre blodcirkulationen.