Hvad er de faser af søvn?

Træningsfasen kan opdeles i to brede kategorier: søvn uden REM og REM (Rapid Eye Movement) søvn. Non-REM søvn kan yderligere opdeles i trin N1, N2 og N3. Den måde, hvormed søvnforskerne deler søvn i etaper, er ændret flere gange, da kategoriseringen af ​​søvnfaser begyndte i slutningen af ​​1930’erne. Faserne blev først beskrevet i 1937 af Loomis et al, derefter opdateret i 1957 med opdagelsen af ​​Rapid Eye Movement, den dybeste søvnperiode, hvor næsten alle mindeværdige drømme opstår. En opdatering i 2007, som blev udarbejdet i AASM Manual for Scoring of Sleep og Associated Events, udgivet af American Academy of Sleep Medicine (AASM), slog sammen det tredje og fjerde etape i søvn og efterlod kun en tredje fase.

Niveauerne i søvn klassificeres ved hjælp af forskellige måder, herunder måling af EEG-bølger (i det hele taget kendt som “hjernebølger”), fysiologiske indikatorer og subjektive rapporter. N1 defineres hovedsagelig som hjerneovergangen fra alfa bølger (med en frekvens på 8 til 13 Hz, almindelig for vågen folk) til theta bølger (med en frekvens på 4 til 7 Hz). N1 ligger på grænsen mellem søvn og vågne, kendt som “døsig søvn” eller somnolens. Fælles for dette stadium er korte, ufrivillige træk, der kaldes hypnic jerks, såvel som hypnagogiske billeder, som kan omfatte fosfener (fuzzy farverige splotches) eller formkonstanter (mønstret mental billeddannelse).

Det andet af søvnstrinnene er N2. De karakteristiske tegn på N2 søvn er “søvnspindler”, 0,5-1 sekunders EEG-hoppe med 12-16 Hz bølger og “K-komplekser”, korte spændingsspidser på EEG, der varer i en lignende længde og følger søvnspindler I udbrud. K-komplekser er kendt for at forekomme tilfældigt i hele N2 søvn, men forekommer også som reaktion på auditiv stimuli, fx hvis nogen banker på dørens dør. I løbet af N2 forsvinder bevidst bevidsthed om det ydre miljø og musklerne slapper af. N2 udgør ca. halvdelen af ​​søvntid hos voksne.

Den tredje af søvnstrinnene er N3 eller slow wave sleep (SWS). Langsom bølgesøvn er karakteriseret ved deltabølger (0,5 til 4 Hz), også kaldet deltarytmer. Usædvanlige søvnvirkninger, der kaldes parasomnias, forekommer på dette stadium og omfatter natterror, sengevædning, søvneveje og sovende taler. Hvis du bliver sovet, går en person i N3 og REM sover meget hurtigt, hvilket tyder på, at begge er vigtige.

Den sidste etape i søvn, som officielt betragtes som en del af N3, er den mest berømte scene i søvn, kendt som REM-søvn. REM søvn er hvor drømme opstår, og øjnene skifter hurtigt rundt, sandsynligvis sporing af drømmeobjekter. De fleste drømme er glemt, selv under REM, men de fleste mennesker i det mindste vagt, hvis ikke levende, husker tilstedeværelsen af ​​drømme under REM søvn.