Hvad er bivirkningerne af vitamin b12?

Bivirkningerne af vitamin B12 kan variere fra den meget mindre, som kort kvalme eller mild hovedpine, til de meget alvorlige, herunder hjertebanken og vejrtrækningsbesvær. Meget afhænger af, hvordan vitaminet tages, såvel som hvor meget der indtages. De fleste mennesker oplever ingen bivirkninger, når de kun tager små doser via orale kapsler. Problemer er mere almindelige, når folk overdoserer, eller hvis de får store doser via injektion. Bivirkninger ved injektion inkluderer ofte hævelse og ømhed, hududslæt og væskeretention. Mennesker oplever også undertiden fordøjelsesproblemer, og der har været et par undersøgelser, der forbinder forlænget B12-tilskud med vægtforøgelse – men det kan variere meget fra person til person. Generelt skal enhver, der oplever bivirkninger, mens de tager dette tilskud, konsultere en læge.

Vitamin B12 er et vandopløseligt vitamin, der anses for afgørende for menneskelig cellevækst, især hjernecellevækst. Mennesker kan imidlertid ikke syntetisere det selv, hvilket betyder at det skal erhverves gennem kosten. Mange fødevarer er gode kilder, men ikke alle er, og det kan være svært for folk at få nok hver dag, visse medicinske forhold og lægemidler kan også forhindre absorption.

I disse tilfælde ser folk ofte på kosttilskud. Piller og daglige vitamin kapsler er normalt de mest almindelige. I tilfælde af ekstrem mangel kan intramuskulære injektioner være påkrævet, nogle mennesker tager også vitamin sublinguelt, hvilket indebærer injektioner i det delikate væv under tungen. Bivirkninger varierer normalt afhængigt af, hvordan vitaminet kom ind i kroppen og hvor meget der var. Forskelle i individuel absorption og tolerance kan også spille en rolle.

De mest almindelige bivirkninger af vitamin B12-injektioner er normalt ikke særlig alvorlige. Nogle personer, der får en injektion, kan opleve ømhed eller føle en brændende fornemmelse i nærheden af ​​injektionsstedet. I mange tilfælde skyldes dette selve skuddet snarere end indholdet. Leg ømhed er også sket, og hævelse af ben, fødder, ankler, arme og hænder er også almindelig. Fælles stivhed og creakiness kan også ske. Alle disse symptomer er normalt midlertidige og har tendens til at gå væk alene efter en dag eller deromkring.

Folk kan også udvikle hududslæt. Udslæt starter ofte nær injektionsstedet, men kan hurtigt sprede op og ned i lemmerne og strækker sig ofte op til ansigtet. Hives og koger kan også ske i sjældne tilfælde. Nogle gange er det relateret til allergisk reaktion, men det kan også være et resultat af høj dosering eller bare basisk kemi.

Nogle personer kan også opleve hovedpine i forbindelse med B12-tilskud. Fordøjelsesproblemer, herunder urolig mave, diarré og intestinal ubehag, er også rapporteret. I de fleste tilfælde sker der sådanne problemer, når en person tager mere af kosttilskuddet end hans eller hendes krop kan behandle. Det er ikke en overdosis i sig selv, men understreger kroppens systemer bare det samme.

Andre bivirkninger kan være mere alvorlige, men er ikke så almindelige. De, der får injektioner, har en lille chance for at opleve symptomer, der ligner dem af en hjertelidelse, såsom hjertebanken, et hurtigere hjerterytme, brystetæthed eller brystsmerter. Bivirkninger af vitamin B12 kan også omfatte symptomer, der ligner dem af en forkølelse, såsom hoste, lav energi, hvæsen og vejrtrækningsbesvær efter mindre fysisk anstrengelse eller efter at have lagt sig ned. Andre sjældne reaktioner involverer musklerne, herunder muskelkramper, muskelsvaghed, muskelsmerter og prikkende. Folk, der oplever disse alvorlige bivirkninger, anbefales normalt at se en læge med det samme.

Det er muligt for enkeltpersoner at gå hurtigt op efter vitamin B12-behandling. De kan også have behov for at urinere ofte, føler sig usædvanligt tørstig, har svært ved at sluge og oplever forvirring, følelsesløshed, svimmelhed og prikkende. Det er ikke helt kendt, om disse bivirkninger opstår på grund af høje doser af dette vitamin eller på grund af andre ingredienser, der kan tilsættes til suppleringsformlen. Folk, der er bekymrede for deres symptomer, kan tænke på at skifte til et andet mærke eller en koncentration, som regel på anbefaling af deres plejepersonale.

Vitamin B12 kan interagere med en række forskellige lægemidler, herunder over counter medications, urtetilskud og kun receptpligtige forbindelser. F.eks. Fungerer folinsyre og vitamin B12 sammen i kroppen og er almindeligt taget sammen, men en reaktion kan forekomme, hvis for meget af en er taget. Andre lægemidler vitamin B12 kan interagere med omfatter visse former for antibiotika, phenobarbital, kaliumtilskud og alkohol.

De fleste bivirkninger af dette vitamin er mindre nok, at folk ikke behøver at passe, de fleste vil også gå væk alt alene, normalt når personens krop bliver justeret til tilskuddet. Alligevel er folk, der er bekymrede for de ting, de føler, vant til at få en professionel mening. De fleste sundhedsudbydere anbefaler, at patienter fortsætter med at tage vitaminet, medmindre de bliver bedt om at stoppe, især hvis det er nødvendigt for en bestemt tilstand. At skifte til en lavere dosis eller ændre leveringsmetoden kan være alt, hvad der er nødvendigt.