Hvad er tegn på en overdosis af melatonin?

Melatonin er ofte ordineret til behandling af søvnløshed, men det kan forårsage ekstremt ubehag hos patienter, der tager for meget på én gang. Nogle af de mest almindelige tegn på overdosering af melatonin kan gøre det vanskeligt at komme igennem en typisk dag, da mange mennesker føler sig døsige, svage og desorienterede, når de tager for store mængder af dette lægemiddel. De kan også føle sig rystede og mærke hovedpine, selv om de stadig ikke er opmærksomme på årsagen til disse problemer. Nogle mennesker begynder at have psykotiske tanker og føler sig deprimerede, hvilket kan være skadeligt i sig selv. Desværre kan patienter ikke indse, at noget er forkert, indtil de oplever et anfald eller begynder at have leverproblemer.

Nogle af de vigtigste symptomer på en overdosis af melatonin er ikke typisk alarmerende selv, så nogle patienter kan ikke engang være opmærksomme på, at de har indtaget for meget af stoffet. For eksempel er døsighed og svaghed almindelige problemer forbundet med overdosering, men nogle mennesker kan antage, at disse er enten almindelige bivirkninger, eller at de bare er trætte. Forvirring følger ofte, hvilket gør det svært at komme igennem dagen normalt. Mens disse symptomer normalt ikke er skadelige, kan de ofte være farlige at opleve under kørslen.

Andre symptomer på overdosering af melatonin kan medføre ændringer i adfærd. For eksempel kan depression sætte ind sammen med psykotiske tanker og handlinger. Disse problemer kan ændre tankeprocessen nok, så de fleste patienter ikke ville tro at overlade en overdosis, hvilket betyder, at de ikke kan få lægehjælp med det samme. Derudover kan hovedpine og kropsskælv forekomme, og det kan blive vanskeligt at se eller tale normalt. Disse problemer kan give patienterne nok ubehag til at tage smertestillende midler, hvilket er uheldigt, da mange lægemidler reagerer negativt på melatonin, hvilket ofte gør problemet værre.

Patienter, der ikke søger lægehjælp til sådanne problemer, kan endelig beslutte at se en læge, efter at de har et anfald, hvorefter de skal tage yderligere lægemidler til behandling af dette uheldige symptom. På dette tidspunkt kan der forekomme leverskade, selvom mange patienter ikke er opmærksomme på denne komplikation, før de besøger en læge. Derfor søger mange læger efter yderligere symptomer på melatonin overdosering, når de er opmærksomme på patientens fejltagelse. Deres typiske handlingsforløb er at lade stoffet forlade kroppen på egen hånd, mens man behandler de symptomer, der er forårsaget af melatonin overdoseringen.